Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Daniel Blanxart, la passió per la música
Daniel Blanxart, la passió per la música

Data inici: 03/02/2015 Data final: 07/03/2015

Lloc: Sala d'Exposicions

Horari: De dimarts a divendres d'11h a 15h i de 17h a 20h. Dissabtes de 10h a 14h

Comissariat: Margarida Ullate i Estanyol, Unitat de Sonors i Audiovisuals de la BC

Web de l'exposició   Vídeos de l'exposició

La nova exposició de la Biblioteca de Catalunya està dedicada a la figura del musicòleg, investigador i col·leccionista Daniel Blanxart i Pedrals. La mostra porta per títol Daniel Blanxart, passió per la música i està comissariada per Margarida Ullate i Estanyol, cap de la Unitat de Sonors i Audiovisuals de la BC.

Donar a conéixer la figura de Daniel Blanxart i Pedrals (Olesa de Montserrat, 1884-Barcelona, 1965) requeriria més d'una exposició. La Biblioteca de Catalunya aporta la visió del seu llegat, sorgida de la recepció de dues donacions: la de la seva extraordinària discoteca personal de més de 4.000 exemplars, i la d'una col·lecció significativa de rotlles de pianola, acompanyades totes dues d’un conjunt de catàlegs discogràfics comercials molt rars. La catalogació d'aquest conjunt de documents no només va posar al descobert una acurada selecció de les millors produccions de discos de 78 rpm i de rotlles de pianola editats fins els anys cinquanta del segle vint sinó que, a més, ens féu descobrir el món apassionant de l'evolució de la tècnica i de la discografia del seu temps.
Més que un simple col·leccionista, Daniel Blanxart era un connoisseur, una persona que estimava profundament tot el que feia i ho investigava fins a obtenir-ne el màxim coneixement. Aquest caràcter l’aplicava tant a la seva professió d'enginyer tèxtil, com a les seves aficions a la fotografia, al món de l’excursionisme científic o a les arts en general. Per damunt de qualsevol altra d’aquestes aficions, però, destaca la seva atracció per la música com a fenomen físic i com a experiència auditiva i sensorial.
La seva activitat se centrà durant molts anys a la ciutat de Terrassa. Fou catedràtic de l'Escola d'Enginyeria Industrial i Tèxtil, creà i dirigí el Laboratori del Condicionament Terrassenc, fundà i presidí la Comissió d'Estudis Naturals del Centre Excursionista de Terrassa,  i fundà les Joventuts Musicals de Terrassa. Com a docent, també exercí a l'Escola Industrial i a l'Escola de Belles Arts de Barcelona. A la seva vila natal creà l'Escola Municipal d'Arts i Oficis. Entre altres distincions, va rebre la Gran Creu de l'Ordre d'Alfons X el Savi pels seus mèrits en el camp de l'educació.
Montserrat i Eduard Blanxart (1915-2014) han mantingut sempre viva la memòria del seu pare Daniel. Des de la Biblioteca de Catalunya, hi volem contribuir commemorant els cinquanta anys de la seva mort.
La selecció documental d'aquesta mostra està organitzada en cinc àmbits temàtics:
          - Interès, natura i indústria tèxtil
          - Passió, la música escoltada
          - Devoció, a la recerca del tresor
          - Gaudiment, la pianola i els rotlles perforats
          - Transmissió, el mestre, el pare, l’amic

L'exposició es podrà visitar des del 3 de febrer fins el 7 de març d'enguany.

Tríptic

Presentació dels comissaris

Tornar