Menú superior





Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Els Pastorets de Folch i Torres, centenari d’una tradició (1916-2016)




Els Pastorets de Folch i Torres, centenari d’una tradició (1916-2016)

Data inici: 14/12/2016 Data final: 14/01/2017

Lloc: Espai Zero

Horari: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 9 a 14 h

Comissariat: Eduard Botanch i Albó, Catàleg del Patrimoni Bibliogràfic de Catalunya

Els orígens dels pastorets són antics, es remunten a l’edat mitjana, en representacions fetes a les esglésies amb motiu de les celebracions litúrgiques de Nadal.

Posteriorment es prohibeixen als temples, però, fruit de l’arrelament popular, perviuen com un tret del costumari català. Autors diletants i professionals n’han escrit, es coneixen versions literàries d’en Pitarra, Verdaguer, Ruyra...

El 1947, Josep Pla rememorava alguns dels pastorets més famosos, però destacava els de Josep M. Folch i Torres (1880-1950): “Cada temps ha tingut el seu Molière de Pastorets, i en aquest moment el geni d’aquesta classe de representacions és el senyor Folch i Torres, del teatre del carrer Hospital.”

Aquests pastorets s’havien estrenat al Coliseu Pompeia, de Barcelona, el 24 de desembre de 1916. Des d’aleshores, les trifulgues dels rabadans Lluquet i Rovelló amb les forces infernals han acompanyat i acompanyen encara un segle més tard el públic de molts teatres catalans.

Folch i Torres va crear un clàssic, que defineix al seu pròleg: “El llenguatge casolà i planer en què apareix escrita l’obra, els anacronismes que s’hi troben, la infantilitat de la minsa trama, la bona jeia del personatge, el tarannà dels dimonis, tot us dirà bé prou que en escriure aquesta obra, més que els sants textos i les històriques referències, m’han fet de guiatge la bona olor de la molsa humida i del suro florit i l’encís de la clàssica caseta de pessebre...”

Imatge

Tríptic

Vídeo

Tornar