Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Escriptors i repòrters: un passeig per un segle de periodisme català
Escriptors i repòrters: un passeig per un segle de periodisme català

Data inici: 20/09/2016 Data final: 22/10/2016

Lloc: Sala d'exposicions

Horari: De dimarts a divendres, d'11 h a 15 h i de 17 h a 20 h. Dissabtes, de 10 h a 14 h.

Comissariat: Maria del Tura Molas, Directora de l'Hemeroteca de la BC
Jaume Clarà, Cap de la Secció de Col·leccions Generals de la BC
Anna Gudayol, Cap de la Secció de Manuscrits de la BC

Web de l'exposició    Vídeos de l'exposició

"L’octubre de 1927, Antoni Rovira i Virgili iniciava un nou projecte periodístic amb la publicació d’un article titulat «Escriptors i repòrters», on defensava el paper del periodista per damunt del literat: arribà a afirmar que «Sense reportatge no hi ha periodisme, i l’escriptor que menysprea el repòrter és un neci vanitós».

La reivindicació del periodisme de Rovira i Virgili – més conegut com a escriptor, historiador i polític que no pròpiament com a periodista– s’inscriu en els moments de canvi que s’anaven succeint a la premsa. S’estava passant d’uns mitjans, sovint partidistes, plens d’una informació poc elaborada i amb pocs però influents col·laboradors, a una premsa moderna, que acabaria de cristal·litzar durant la dècada de 1930, amb els «repòrters» a la caça de la notícia, amb un llenguatge i una redacció cada vegada més cuidats.

L’exposició proposa una aproximació a aquest tema a través de trenta-quatre escriptors i escriptores del nostre país que al llarg d’un segle, que va des dels anys 1880 als anys 80 del segle XX, van treballar també en la premsa: personatges com Valentí Almirall, Jacint Verdaguer, Eugeni d’Ors, Josep Pla o Montserrat Roig, que al marge de la seva activitat literària van plasmar les seves opinions i les seves idees en un ampli ventall de capçaleres".

La mostra, comissariada per Maria del Tura Molas, Jaume Clarà i Anna Gudayol (BC), s'organitza en cinc àmbits: Restauració, Mancomunitat i dictadura, República, Franquisme i Transició; i podrà ser visitada del 20 de setembre al 22 d'octubre de 2016.

Tríptic

Banderola

Presentació dels comissaris

Tornar