Menú superior





Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Joan Barbarà i la bibliofília




Joan Barbarà i la bibliofília

Data inici: 02/09/2015 Data final: 30/09/2015

Lloc: Espai Zero

Horari: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 9 a 14 h

Comissariat: Roser Pintó Fàbregas, Unitat Gràfica
Tristan Barbarà Trenkle

Joan Barbarà (Barcelona,1927-2013) va ser un dels gravadors catalans més acreditats del segle XX; segons Francesc Miralles, des del punt de vista tècnic, possiblement en fou el millor. A més de l’obra pròpia, va obrir el seu taller a altres artistes (Joan Miró, Pablo Picasso, Eduardo Chillida, Antoni Tàpies, Joseph Beuys, Richard Hamilton, etc.) i col·laborà en la configuració de l’avantguardisme de la segona meitat del segle XX.

La seva activitat artística s’inicià a Barcelona a mitjan anys quaranta, en què començà ­­a materialitzar un llibre, Eivissa, que va concloure sis dècades més tard, el 2008; en aquella època també va il·lustrar el llibre de Joan Triadú Collsacabra, viatge iniciàtic. ­El 1957 marxà becat a París, on, amb Lluís Bracons, va fundar l’Atelier de Recherches Plastiques et Techniques Calcographiques; també va treballar als tallers Leblanc i Lacourière, on Salvador Dalí li presenta els artistes més destacats del moment i on el 1959 s’estampà el tiratge de 263 exemplars (26 aiguatintes) de la Tauromàquia de Pablo Picasso.

 Més tard, de retorn a Barcelona, va dirigir les edicions de bibliofília “La Cometa”, de l’editor Gustau Gili, fins al 1975. De nou en el seu propi taller, estampà obra personal i de notables artistes, amb els quals obrí noves vies de recerca i experimentació del gravat. Va treballar especialment per a les edicions d'Aimé Maeght i Fritz Herlt.

Va ser membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi i de la Fundació Pilar i Joan Miró i va ser guardonat en diverses ocasions.

La Biblioteca de Catalunya disposa d’una bona part de la producció de Joan Barbarà, tant d’estampes, com matrius i llibres de bibliòfil, així com realitzacions específiques sobre ell.

A llarg del 2014, poc després de la seva mort, es van muntar diferents exposicions d’homenatge a Joan Barbarà arreu d’Europa, en les quals s’hi destacaven la seva faceta de pintor, dibuixant i gravador; en aquesta ocasió, la Biblioteca de Catalunya incideix en la seva relació amb els llibres.

Joan Barbarà cercava en els llibres l’harmonia intel·lectual alhora que, contràriament, li servien­ per a mantenir-lo en tensió, motivar-lo i impulsar el procés creatiu. Les lectures de Barbarà no han desaparegut amb ell, són tangibles en els seus treballs.

Tríptic 

Vídeo

Tornar