Menú superior





Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Joaquim Carbó, un tresor sota la sorra




Joaquim Carbó, un tresor sota la sorra

Plafo_Carbo

Data inici: 14/11/2016 Data final: 13/12/2016

Lloc: Espai Zero

Horari: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 9 a 14 h

Comissariat: Jaume Clarà, Col·leccions Generals
Anna Gudayol, Manuscrits

El 1966 l’editorial Estela publicava La casa sota la sorra, primera novel·la per a nois i noies de Joaquim Carbó. Autor fins aleshores de diverses narracions per a adults, Carbó ja col·laborava amb el món de la literatura juvenil com a membre del Consell de Redacció de la revista Cavall fort
Una de les particularitats de la novel·la era l’ambientació en el continent africà, molt poc corrent en la narrativa catalana. Carbó s’havia inspirat en les grans obres d’infraestructura motivades per la construcció de la presa d’Assuan i el trasllat de monuments com Abu Simbel, així com en les notícies –velades– sobre el refugi d’antics dirigents nazis en diverses parts del món.
L’èxit de la novel·la sorprengué tant l’autor com l’editorial. A part de la innegable qualitat de la novel·la, el fet que l’enfocament fos ben allunyat del colonialisme ranci imperant –en la parella protagonista, el personatge honest i brillant és l’africà Henry Balua, mentre que el català Pere Vidal és, si més no inicialment, més aprofitat i oportunista– contribuïren a la popularització de l’obra. La difusió s’amplià encara més en ser publicada en forma de còmic a les pàgines de Cavall fort, amb els dibuixos de Josep M. Madorell, editats i reeditats després en forma d’àlbum. Novel·la i còmic es reforçaren mútuament, i l’obra es convertí en l’inici d’una sèrie d’aventures amb els mateixos protagonistes.
La fortuna de La casa sota la sorra no es pot deslligar de l’eclosió, en els anys seixanta, de la literatura juvenil en llengua catalana. Tant la col·lecció «El nus», de l’editorial Estela –on sortí publicada l’obra de Carbó– com «Els grumets de la Galera» –col·lecció far que s’inicià amb la publicació dels premis Folch i Torres, i on també participà Carbó– són exemple d’iniciatives que comptaren amb noms tan destacats com els de Sebastià Sorribas, Emili Teixidor, Josep Vallverdú, Sebastià Estradé, Àngels Garriga, Maria Novell, Mercè Canela, Oriol Vergés i tants altres, que renovaren de dalt a baix el panorama literari.
La casa sota la sorra, amb fins ara vuitanta-vuit edicions, ha fet de Joaquim Carbó un escriptor conegut –i llegit!– arreu del país. La «sorra», però, no ha d’amagar la important i variada producció –novel·la negra, eròtica, teatre, assaig...– que l’ha acompanyada.

Imatge

Tríptic

Vídeo

Tornar