Menú superior

Estàs a: Inici / Visita'ns / Notícies / Quico el progre arriba a la Biblioteca de Catalunya
Quico el progre arriba a la Biblioteca de Catalunya

Quico el progre
27/11/2017

José Luis Martín Zabala (Barcelona, 1953), que signa habitualment "J.L. Martín”, ha fet donació de 491 dibuixos a la Biblioteca de Catalunya.
J.L. Martín és un dibuixant d’humor gràfic, que va començar al setmanari satíric El Papus, el 1976; des d'aleshores ha publicat a Mata Ratos, Por Favor, Titánic, Interviú i La Vanguardia. El 1977 va ser cofundador del setmanari El Jueves, del qual ha estat editor durant més de trenta anys. Des dels inicis del setmanari ha realitzat El Dios, sèrie per la qual ha hagut d'anar a judici múltiples vegades, acusat d’ultratge a la religió catòlica.
El 1980 va crear Quico el progre per a El Periódico de Catalunya. La sèrie va ser adaptada al format televisiu, en una coproducció de TV3 i MAD TV, de l'any 1992 al 1995; el personatge principal era encarnat per l'actor Ferran Rañé. També ha realitzat produccions de teatre i televisió. L'any 1997 va impulsar la creació de la Fundació Gin, en memòria del dibuixant Jordi Ginés, que té com a objectiu la promoció i difusió de l'humor gràfic, i ha participat en la creació d'Humoristan, un museu digital sobre l'humor gràfic.
Del donatiu de dibuixos originals destaquen els 203 dibuixos de la tira còmica Quico el progre, la més coneguda i de més llarga durada dels darrers anys, i que darrerament ha estat continuada amb la figura de Quico jubilata.
També ens han arribat dibuixos d’altres personatges, com El Dios o Jesusito, i acudits i portades per a revistes humorístiques i de premsa general, com El Jueves, Por Favor, Mata ratos, Primera Plana, La Vanguardia i El Periódico.
L’obra original de J.L. Martín completa l’obra impresa que ja conservava la Biblioteca de Catalunya; aquests dibuixos únics són de gran interès patrimonial i donen una visió íntegra de l’artista, alhora que completen i amplien el fons d’il·lustradors de la Biblioteca.

Tornar