Menú superior

Ets a: Inici / Coneix-nos / Cronologia
Cronologia

Biblioteca del Institut d'Estudis Catalans

1907

Fundació de la Biblioteca de Catalunya com a Biblioteca de l'Institut d'Estudis Catalans, ubicada al Palau de la Generalitat.

 

Biblioteca del Institut d'Estudis Catalans

1914

La Mancomunitat de Catalunya atorga a la Biblioteca de l'Institut d'Estudis Catalans el caràcter de servei cultural públic.

 

Reserva Impresa y Colecciones Especiales, y de Música

1917

La Biblioteca crea les seccions de Reserva Impresa i Col·leccions Especials, i de Música, que afavoreixen la incorporació i la catalogació d'importants peces i col·leccions patrimonials.

 

secció d'Estampes, Gravats i Mapes

1923

L'ordenació interna de la institució es reforça amb la constitució de la secció d'Estampes, Gravats i Mapes, que reuneix el material gràfic.

 

Antic Hospital de la Santa Creu

1931

L'Ajuntament de Barcelona aprova la cessió de l'antic Hospital de la Santa Creu com a seu de la BC.

 

Biblioteca Central

1940

Acabada la Guerra, la institució, ara batejada pel règim franquista com a Biblioteca Central, s’obre a la nova seu.

 

Arte Joven

1952

Es constitueix la secció de Revistes, que aplega el conjunt de publicacions periòdiques. 

 

Biblioteca Nacional de Catalunya

1981

Esdevé biblioteca nacional de Catalunya, segons la Llei de Biblioteques aprovada pel Parlament de Catalunya, que li atorga la recepció, la conservació i la difusió del Dipòsit Legal de Catalunya.

 

Hemeroteca

1993

S’hi incorporen l'Hemeroteca, la Fonoteca, el Material Menor i els serveis bibliogràfics nacionals. El Parlament aprova la Llei del Sistema Bibliotecari, que marca les funcions de la BC com a biblioteca nacional i estructura el seu fons en les quatre unitats actuals: Bibliogràfica, Gràfica, Hemeroteca i Fonoteca.

 

Naus gòtiques

1998

S’inaugura la reforma de les naus gòtiques i l'ampliació d'espais, gràcies a la construcció del nou edifici de serveis. Aquesta remodelació va rebre el premi FAD d'interiorisme de 1995 i el Premi Nacional de Patrimoni el 1998. 

 

Cronologia 2000

2000

S’ inicia la digitalització en una aposta per l'accés per mitjà de les tecnologies de la informació.

 

projectes crono

2005

S’obren els portals ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues), PADICAT (Patrimoni Digital de Catalunya) i Memòria Digital de Catalunya

 

Cronologia 2007

2007

La Biblioteca de Catalunya i quatre biblioteques catalanes més s'adhereixen Google Llibres per a digitalitzar centenars de milers de llibres de domini públic (no subjectes a drets d’autor) i fer-los accessibles a través d’Internet

 

Cronologia 2010

2010

S’inicia l’activitat Llegim al jardí, en conveni amb l'Ajuntament de Barcelona, l'objectiu de la qual és donar un ús cultural al jardí i configurar-lo com a espai de lectura.

 

Cronologia 2011

2011

Des del 17 d’octubre s’ofereix un nou servei de préstec consorciat gratuït que permet als usuaris de les biblioteques membres del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CSUC) sol·licitar ells mateixos directament i via web el préstec de documents d’una altra biblioteca del CSUC. Aquest nou servei s’anomena PUC.

 

Cronologia 2012

2012

Conjuntament amb el nou web van entrar en servei el Blog, el Facebook i el Twitter, que fan una difusió sistemàtica de la Biblioteca de Catalunya.
Entra en vigor la Llei 23/2011, de 20 de juliol, de dipòsit legal que ha creat un nou marc legal, adaptat a les noves realitats del S. XXI.

 

Cronologia 2013

2013

S’inicia Transcriu-me!!, una iniciativa de col·laboració (crowdsourcing) per a millorar l’accés als continguts digitals que publica la Biblioteca de Catalunya.

 

Cronologia 2014

2014

Es compleixen 100 anys des que la Mancomunitat de Catalunya va atorgar a la Biblioteca de Catalunya -creada com a Biblioteca de l’Institut d’Estudis Catalans el 1907- el seu caràcter de servei públic i nacional.