Patrimoni

d'Editors i Editats de Catalunya

Llull, Ramon, 1232-1316


(Actualització 13/01/2016)

Ramon Llull (Palma, 1232-1316). Escriptor, filòsof, místic, teòleg i missioner. Nascut en el si d’una família de la noblesa catalana, experimentà, cap al 1263, un seguit d’experiències místiques que el portaren a abandonar la seva posició social i la seva família, per dedicar la seva vida i la seva obra a la conversió d’infidels a la fe cristiana. A tal fi, inicià un període d’aprenentatge autodidacta que inclogué l’estudi de l’àrab.

Experimentà una revelació divina d’acord amb la qual concebé el conegut com a Ars o Art lul·liana, un sistema filosòfic que li permetria evidenciar la veritat del cristianisme als infidels, i que reescriví diversos cops per tal de fer-lo més comprensible. Viatjà pel nord d’Àfrica, el Pròxim Orient, França i Itàlia, i escriví un considerable nombre d’obres en català, llatí i àrab.

La prosa de Llull, elegant i moderna per l’època, conté solucions lèxiques i sintàctiques rellevants per al desenvolupament del català científic i literari. La seva figura i el seu pensament comptà amb multitud de seguidors al llarg dels segles i, des de ben aviat, la seva obra fou traduïda a nombroses llengües.

El Llibre de contemplació en Déu, l’Art abreujada de trobar veritat, l’Arbre de ciència, el Desconhort o El llibre de meravelles són només alguns dels més de dos-cents cinquanta títols que escriví.

Viquipèdia

Qui és qui (Institució de les Lletres Catalanes)

Fons bibliogràfic Ramon Llull (Universitat de Barcelona)

Digitalització de manuscrits lul·lians (Patronat Ramon Llull)

Ramon Llull im WWW (Universitat de Freiburg)

2015-2016 Any Ramon Llull