Menú superior





Ets a: Inici / El Blog de la BC / COFRE: una nova eina per difondre fons digitalitzats


Right menu

Arxiu

Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Etiquetes



COFRE: una nova eina per difondre fons digitalitzats

Com molts de vosaltres ja sabeu, des del mes de febrer de 2017, la Biblioteca de Catalunya ofereix l’opció, a tots aquells que consultin el seu catàleg, d’adquirir en línia reproduccions d’alta qualitat d’alguns documents del seu fons.

Els requisits que han de complir aquests documents per poder-los trobar digitalitzats en alta qualitat és que siguin de domini públic i estiguin lliures de drets d’autor. Les digitalitzacions es conserven en el COFRE (Conservem per al Futur Recursos Electrònics), el repositori de preservació digital de la BC.

El COFRE és un sistema de preservació digital que va néixer per donar resposta a la necessitat de conservar tant els documents digitals producte de la digitalització d'originals analògics, com els documents digitals per ells mateixos, a Internet o en altres suports del fons de la biblioteca.

Per tant, el sistema aplica una sèrie de rutines de preservació amb l'objectiu de garantir la pervivència dels objectes emmagatzemats, i assegurar la seva accessibilitat i interpretació al llarg del temps.  

En introduir un document a COFRE es marca la disponibilitat d’accés públic o no, i es posa la data de mort de l’autor, i la data de publicació del document en els casos que correspongui. D’aquesta manera, es pot controlar en quin moment un document pot passar a ser de domini públic.

Al mòdul de compra de reproduccions en alta qualitat s’hi accedeix des del catàleg en línia i, per tant, ni tan sols és necessari que qui vulgui adquirir aquestes reproduccions sigui usuari de la BC.

Accés al mòdul de compra d’imatges en alta qualitat.

L’únic que es requereix, i només el primer cop que s’accedeix a aquest mòdul, és donar-se d’alta omplint un formulari.

 

Les imatges que s’hi poden trobar corresponen a documents digitalitzats, i a mesura que se’n vagin digitalitzant més en domini públic, es podran adquirir mitjançant aquest mateix sistema.

Abans de fer l’adquisició i realitzar la compra, l’usuari pot previsualitzar o reproduir part del document, per tal de verificar que es tracta del que vol adquirir. 

Visualització de totes les imatges que conformen el document.

En el cas de les imatges, se’n genera una en format JPEG de baixa qualitat; i en el cas dels documents sonors i audiovisuals, es generen fragments de mp3 o mpeg4 per escoltar o visionar una part del document. Actualment es poden obtenir còpies en alta qualitat d’un total de 4.382 monografies, 1.446 documents que inclourien reculls de documents gràfics (fotografies, etiquetes publicitàries, àlbums, etc.), fons personals, correspondència, partitures (com el Fons Enric Granados) o monografies en volums, i 168 publicacions periòdiques que suposen l’accés a 13.000 documents des d’aquest mòdul.

Ampliació d’una de les imatges per facilitar-ne la identificació.

Aquestes reproduccions d’alta qualitat es poden utilitzar per a investigació o per a ús públic, comercial o no. Modalitat que s’ha d’indicar quan es realitza la compra.

Opcions per a especificar la finalitat d’ús de les reproduccions.

Moltes d’aquestes digitalitzacions, són fruit de projectes de digitalització de fons de la mateixa Biblioteca de Catalunya, però n’hi comencen a haver, cada vegada més, de nascuts digitals. Per a aquests casos, que previsiblement en el futur seran encara més freqüents, s’ha previst que, aquells que hagin entrat a formar part del fons de la BC per mitjà del Dipòsit Legal, es puguin carregar al COFRE i dels que siguin de domini públic, se’n puguin demanar les reproduccions en alta qualitat a través del catàleg.

Per aquells documents que tenen accés restringit o que tenen els drets vigents, es preveu en el futur el desenvolupament d’un mòdul de visualització que només es podrà consultar a les instal·lacions de la BC.

Això vol dir que en aquests casos únicament es permetria veure els documents, però no reproduir-los, ni en paper ni en còpia digital. És a dir, aquests documents, tot i ser en format digital, rebrien el mateix tractament, a l’hora de consultar-los, que un document físic del fons de la biblioteca amb els drets vigents. 

 

Amb aquest sistema, doncs, es facilita l’accés a imatges d’alta qualitat, contribuint així a donar més visibilitat als fons de la BC. 

 

Karibel Pérez
Àrea de Tecnologia de la Informació

Maria Sadurní
Servei d’Accés i Obtenció de Documents

Comentaris