Prisma (Vilanova i la Geltrú, 1930-1936) 

Ressenya de: Torrent, Joan; Tasis, Rafael (1966). Història de la Premsa Catalana. Barcelona: Bruguera, vol. II, pàg. 265

"Revista il·lustrada d'art i literatura". Setembre de 1930. De setze pàgines i cobertes, format 280 x 220 mm, impreses per J. Soler, i redacció a Rambla Macià, 41. Capçaleres de P. Serra Briones (Peseb) i S. Mestres. Era una revista molt interessant, presentada luxosamnet, amb moltes il·lustracions (joaquim Mir, A. de Cabanyes, Enric C. Ricart, M. Torrents, J. Llaverías, S. Mestres, V. Castanys, Peseb, Moreno, J. Rebull i J. F. Ràfols, F. Casajoana (K. SA). etc., i amb una acuradíssima presentació tipogràfica.

El primer número duu originals signats per J. Blanch Ros, Teresa Miró, Manuel Amat, N. Omar, Francesc Casals i Francesc Muntaner. Tots els valors artístics i literaris de la vila hi eren exalçats, i la il·lustració consistia sovint en reproducciones de teles i dibuixos artístics vilanovins. Van sortir-ne 22 números mensuals, el darrer dels quals és del desembre de 1935.

En trobem una segona època el 15 d'abril de 1936, amb el subtítol canviat: "Periòdic quinzenal d'art i literatura. Direcció: Manuel Amat". Tenia vuit pàgines a quatre columnes, format 333 x355 mm, molt original. Imprès a dues tintes per la impremta del "Diari", en paper verjurat i amb capçalera cal·ligrafiada. Era quinzenal i valia trenta-cinc cèntims. Va sortir fins al 15 de juliol del mateix any. Continuava la numeració de la primera època i tenia el mateic caràcter.

Descripció del document
Original en paper:
Biblioteca Museu Víctor Balaguer