Menu más alto





Estás en: Inicio / Fondos-colecciones / Tesoros de la BC / Pere Costa i Cases




Pere Costa i Cases

dibuix a la ploma acolorit, del que hauria estat el retaule major de l’altar de l’església de l’Hospital de Sant Pere i Santa Marta de Barcelona

Traça de l'altar major de l'església de l'antic Hospital de Sant Pere i Santa Marta, de Pere Costa (1756)

Autores: Francesc Fontbona (Unitat Gràfica)

L’arquitecte, escultor i acadèmic Pere Costa i Cases (Vic 1693 – Berga 1761), fill de Pau Costa, potser el millor escultor barroc català, és un dels noms més destacats del Barroc classicista de nostre país. Es formà en l’estela de Conrad Rudolf o Ferdinando Galli, els artistes preponderants en la cort que el rei-arxiduc Carles d’Habsburg –el primer Carles III i el futur emperador Carles VI-, mantingué a Barcelona a començaments del segle XVIII.

Pere Costa, membre de mèrit de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, de Madrid, autor entre altres obres de la façana de la catedral de Girona, és l’autor d’aquesta traça, dibuix a la ploma acolorit, del que hauria estat el retaule major de l’altar de l’església de l’Hospital de Sant Pere i Santa Marta de Barcelona.

Aquest era un edifici construït entre 1735 i 1747, a la Riera de Sant Joan, per a substituir-ne un d’anterior desaparegut amb la construcció de la Ciutadella. Aquest nou hospital també va desaparèixer, a començaments del segle XX, amb les obres d’obertura de la Via Laietana, que varen partir traumàticament el casc antic de la ciutat per facilitar la circulació entre l’Eixample i el port.

Volver