Menu más alto





Estás en: Inicio / Visítanos / Actividades / El fons del periodista J. M. Huertas Claveria entra a la Biblioteca de Catalunya




El fons del periodista J. M. Huertas Claveria entra a la Biblioteca de Catalunya

La Biblioteca de Catalunya us convida la presentació del donatiu del fons Huertas Claveria. L’acte se celebrarà a la Sala de la Caritat el proper dilluns, 10 de desembre, a les 13.30 h, i serà presidit per l’Hble. Sra. Laura Borràs, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i comptarà amb les intervencions d'Araceli Aiguaviva, vídua de Josep Maria Huertas Claveria, i Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya.

Josep Maria Huertas Claveria (1939-2007) fou un periodista que va voler fer de la seva professió una plataforma per donar veu als més febles i desfavorits de la societat. Amb les seves cròniques va redescobrir l’extraradi de Barcelona i va posar al mapa les barriades amagades de la ciutat, sempre del costat de les necessitats i experiències dels seus habitants i recolzant els moviments populars urbans.

L’any 1975, Huertas va ser detingut i processat per un tribunal militar que el va condemnar a dos anys de presó per injúries a l’exèrcit, per haver escrit al Tele-eXprés que molts “meublés” (cases de cites) eren regentats per vídues de militars. Aquesta injusta condemna, coneguda com “el cas Huertas”, va mobilitzar tota la professió contra els militars i va provocar la primera vaga de premsa de tot el franquisme.

Huertas va publicar diversos llibres i més de 5.000 articles a diferents periòdics, entre els quals  El Correo Catalán,  Tele-eXprésEl Noticiero Universal, el Diari de Barcelona, l’Avui i especialment El Periódico de Catalunya, on va col·laborar fins la seva jubilació.

Els papers personals i la biblioteca de Josep Maria Huertas arriben ara a la Biblioteca de Catalunya per donació de la seva vídua, Araceli Aiguaviva, i del seu fill, Guillem. El fons està format per documentació privada i professional, com ara documents relacionats amb el seu procés judicial i algunes obres de teatre originals de joventut. La biblioteca particular consta de 4.500 llibres dedicats sobretot a la història de Barcelona i els seus barris, al moviment obrer, a la guerra civil, a temes de socialisme, filosofia, periodisme i literatura. Alguns llibres estan anotats o contenen dedicatòries. Aplega també vora un centenar de títols de revistes, moltes d’elles locals, satíriques i reivindicatives.

El periodisme combatiu i compromès que va practicar Huertas Claveria, així com la seva vinculació als barris de Barcelona i la seva prolífica obra, fan d’ell un dels millors cronistes de la ciutat, un punt de referència en la lluita antifranquista i, sobretot, un model per a la premsa compromesa amb els valors democràtics i la llibertat d’expressió.

Invitació

Entrada lliure. Aforament limitat.

Volver