Menú superior





Ets a: Home / Catàlegs / Catàlegs de la BC / Cercar col·leccions


Menú esquerre



Fons històric de l'Hospital de la Santa Creu

Biblioteca de Catalunya - Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Dates: 1308-1427. Barcelona

Títol: Llibre de porcions de l'Hospital de Pere Desvilar

Contingut: Llibre de porcions de l'Hospital de Pere Desvilar. Conté: còpia autenticada del document fundacional de l'Hospital (12 cal. maig [20 d'abril] 1308); registre de censals, morabatins, institucions de pobres i deixes a favor de l'Hospital.

Nivell classificació: Altres establiments: Hospital de Pere Desvilar

Observacions: Copiat per diverses mans del XIV al XVI, amb notes i addicions fins al XVIII. F. 1, escuts il·luminats de la ciutat i l'hospital (segle XIV). F. 65-67v: còpia del testament de Pere Desvilar (30 de juliol de 1311). Sense relligar, plec de "Borró de la rúbrica del present llibre" (s. XVIII). Últim f.: proves de ploma (inici de l'himne "Quicumque vult", nota datada el 1533, etc.). Sobre el nom de l'hospital: "Lo qual loch és apelat e deu ésser apelat hospital de la almoyna de la ciutat de Barcelona establida originalment per en Pere des Vilar", per disposició del primer fundador (f. 1 i 3). Restaurat. Veg. T. Huguet Termes, "Els motius dels benfeytors: l'almoina de Pere Desvilar, porcions i porcioners a la Barcelona del tres-cents", dins J. Mutgé et al. (ed.), La Corona catalanoaragonesa, l'Islam i el món mediterrani [...], Barcelona: CSIC, 2013.

Número: 11002

Número de Registre: R.63

Suport: Paper / Pergamí (guardes)

Mides: 395 x 280 mm

Llengües: Català / Llatí

Coberta: Pell gofrada amb claus i restes de dues tanques. Teixell: "Núm. 1. Llibre antich, lo qual conté algunas fundacions de porcions fetas en lo hospital de Pere Desvilar y moltas notas de compras que serviran y donaran llum per la reparació de las rendas"

Folis: 78 f. amb numeració aràbiga sobre una antiga romana (75 f.)

Documentació relacionada: 8605

Topogràfic: AHSCSP Hospital d'en Pere Desvilar. Vol. III. Inv. 5. Llibres de porcions 0.1

Localitzacions: Arxiu de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Per consultar el document adreceu-vos a l'Arxiu Històric de l'Hospital de Sant Pau

Col·labora!
Tornar als resultats
Nova cerca