Jaume Pla va crear l’editorial Rosa Vera l’any 1949, amb el recolzament econòmic de Víctor M. d’Imbert, tot i que abans d’aquesta data ja s’havien publicat cinc llibres il·lustrats amb el segell de Rosa Vera, el primer al 1945. Seguint la ideologia del fundador, l’editorial es caracteritza per la rellevància que es dóna a la il·lustració.
+ informacióFons Edicions de la Rosa Vera a la Biblioteca de Catalunya
La documentació d’aquesta editorial està en la col·lecció d’autògrafs Ramón Borràs; en la qual es conserven diversos documents, com ara cartes, rebuts i contractes que abracen les dates de 1945 i 1975. El fons de catàlegs d'editors de la col·lecció Bergnes de las Casas conté alguns dels seus catàlegs.
Catàlegs d'editors de la col·lecció Bergnes de las Casas (Biblioteca de Catalunya)
Més informació i documentació sobre l'obra produïda
Els 98 gravadors de la Rosa Vera : del 6 de febrer al 7 d'abril de 1985, Palau de la Virreina. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, DL 1984.
Rosa Vera: una aportació a la història del gravat modern a Catalunya, tesi doctoral de Maria Mercè Casanovas i Aleix.
Jaume Pla va crear l’editorial Rosa Vera l’any 1949, amb el recolzament econòmic de Víctor M. d’Imbert, tot i que abans d’aquesta data ja s’havien publicat cinc llibres il·lustrats amb el segell de Rosa Vera, el primer al 1945. Seguint la ideologia del fundador, l’editorial es caracteritza per la rellevància que es dóna a la il·lustració.
Edicions de la Rosa Vera esdevé una editorial de bibliòfil en què cada volum té gravats originals i una edició molt acurada. Emili Grau Sala, Josep Granyer o el mateix Jaume Pla, són, entre altres, els il·lustradors més rellevants de l’editorial i els seus dibuixos i gravats il·lustren obres d’autors reconeguts de la literatura catalana.
Tot i la rellevància que es dóna a la il·lustració, els escriptors editats per Edicions de la Rosa Vera, són molt reconeguts en l’àmbit literari.
L’il·lustrador o el gravador adquireixen una importància capital, atès el protagonisme que es dóna al dibuix en aquesta editorial.
No es pot parlar de la Rosa Vera sense citar les innovadores Monografies de la Rosa Vera, que capgiren el sentit de llibre i autor. La part central són les imatges, i el text, escrit després, fa la funció d’il·lustració. És una clara la reivindicació del gravador, sempre considerat figura secundària, que en aquesta editorial pren relleu i predomina.
Làmina 1 de l'obra de Grau Sala, Emili. 12 puntes seques i un autoretrat. Il•lustracions líriques de Josep Janés i Olivé. Barcelona: Rosa Vera, 1958.
Làmina 3 de l'obra de Granyer, Josep. 12 aiguaforts i un autoretrat. Il•lustracions líriques de Pere Quar. Barcelona: Rosa Vera, 1962.
Frontispici i portada de l'obra de Pla, Jaume. 12 gravats i un autoretrat. Il·lustracions literàries de Joan Teixidor. Barcelona: Rosa Vera, 1982.
Portada de l'obra de Ruyra, Joaquim. Les coses benignes. Barcelona: Rosa Vera, 1935.
La primera publicació de Jaume Pla està caracteritzada pel preciosisme i el detallisme, il·lustrada per ell mateix, és una obra exemplar del gènere de la bibliofília.
Frontispici i portada de l'obra de Carner, Josep. Bestiari. Barcelona: Rosa Vera, 1964.
Podria dir-se que aquesta obra és una excepció dins de les publicacions d’Edicions de la Rosa Vera, ja que l’única il·lustració és el retrat de Josep Carner, de la mà del mateix Jaume Pla.
Làmina 8 gravat de Jaume Pla a l'obra de Fuster, Joan. L’albufera de València. Barcelona: Rosa Vera, 1970.
Joan Fuster es va mostrar interessat en publicar a Edicions de la Rosa Vera, i amb la col·laboració de Jaume Pla, van treure a la llum aquesta obra sobre l’albufera de València.