Llista d'encapçalaments de matèria en català

LEMAC | LENOTI

Què és la LEMAC

La Llista d'encapçalaments de matèria en català (LEMAC) és un llenguatge controlat emprat per a la catalogació temàtica o indexació dels documents.


Conté els registres d'autoritat de matèria adaptats dels Library of Congress subject headings (LCSH) i els procedents de la traducció de la Lista de encabezamientos de materia para bibliotecas de Carmen Rovira i Jorge Aguayo publicada en edició preliminar pel Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya l'any 1988.


Altres llistes d'encapçalaments de matèria que també serveixen de base per a l'adaptació dels registres de la LEMAC són el Répertoire des vedettes-matiére (Laval RVM) i el RAMEAU: Répertoire d'autorité matiére encyclopédique et alphabétique unifié (RAMEAU)


Els registres es poden visualitzar en forma de tesaurus i en format MARC. La constant introducció de nous termes i la necessitat de revisar i actualitzar els encapçalaments ja existents fan de la LEMAC un organisme viu en un perpetu procés de transformació i canvi. Les actualitzacions del contingut de la base de dades s'efectuarà quinzenalment.


La LEMAC inclou els següents tipus d'encapçalaments i subdivisions:

  • Encapçalaments temàtics i de forma
  • Encapçalaments de nom personal, d’entitat i títols que serveixen de model
  • Noms geogràfics de jurisdiccions polítiques i administratives seguits de subdivisions i noms geogràfics no jurisdiccionals.
  • Subdivisions sota noms geogràfics, sota noms de llengua i subdivisions comunes o de lliure aplicació

Si voleu demanar més informació sobre LEMAC o fer algun comentari o suggeriment podeu contactar amb nosaltres.

Copyright @ 2009 Biblioteca de Catalunya