Menu más alto





Estás en: Inicio / Visítanos / Exposiciones / Cent anys de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (1911-2011)




Cent anys de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (1911-2011)

Fecha inicio: 02/11/2011 Fecha final: 04/12/2011

Lugar: Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya

Horario: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h, i dissabtes de 9 a 14 h

Comisariado: Joana Escobedo, directora de la Unitat Bibliogràfica
Anna Gudayol, cap de la Secció de Manuscrits

El Primer Congrés Internacional de la Llengua Catalana (1906), la creació de l’Institut d’Estudis Catalans (1907) i la de la seva biblioteca (1907) propiciaren la petició d’un ens que focalitzés  l’estudi de la llengua. L’Institut en prengué el 9 de febrer de 1911 la iniciativa, que tingué una resposta ràpida i eficaç per part de la Diputació Provincial de Barcelona presidida per Enric Prat de la Riba amb un dictamen-acord d’ampliació de l’IEC del dia 14 en què es creava la Secció Filològica -Institut de la Llengua Catalana. En foren els primers membres Antoni M. Alcover -president-, Lluís Segalà -vicepresident-, Pompeu Fabra -tresorer-,  Josep Carner, Frederic Clascar, Àngel Guimerà i Joan Maragall.

En poc temps, la Secció s’estructurà d’acord amb el seu objectiu, l’estudi científic de la llengua. A través de la llengua antiga, dels dialectes parlats i de la llengua literària moderna, impulsà la normalització i l’ús i difusió de la llengua. Amb obertura de criteris, en certs casos pioners, s’establiren oficines lexicogràfiques, un laboratori de fonètica experimental, una oficina de toponímia i onomàstica..., s’emprengueren col·leccions bibliogràfiques com és ara la Biblioteca filològica, les memòries, les traduccions de caràcter literari recollides en la Bibliotheca scriptorum graecorum et romanorum..., signades per un ampli ventall d’autors i col·laboradors.
La tasca desenvolupada per la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans des de l’embranzida inicial ha estat intensa i alhora transcendent. La Biblioteca de Catalunya, com a biblioteca creada per l’IEC i com a biblioteca nacional de Catalunya, se suma als actes commemoratius amb una mostra sobre les primeres passes de la Secció i l’esbós del perfil dels seus primers membres  -d’alguns dels quals conserva l’arxiu personal-, i una exposició d’obres rellevants de  la seva bibliografia.

Vídeo

Volver