Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / El llegat de Joaquim Homs (1906-2003)
El llegat de Joaquim Homs (1906-2003)

Joaquim Homs

Data inici: 14/02/2006 Data final: 14/04/2006

Lloc: A l'Espai Zero de la biblioteca

Horari: De dilluns a divendres: de 9h a 20h.Dissabtes: de 9h a 14h.Tancat: 14 d'abril de 2006.Entrada gratuïta.

Comissariat: Margarida Ullate i Estanyol
Directora de la Fonoteca
Biblioteca de Catalunya

Enguany se celebra el centenari del naixement de Joaquim Homs (1906-2003), compositor, violoncel·lista i enginyer industrial. D’una discreció gairebé extrema i persona d’un humanisme culte, Joaquim Homs exercí paral·lelament la seva professió d’enginyer alhora que una constant i fructífera activitat creativa musical que, sumada a la seva participació en activitats de divulgació de la música en general i de la del seu temps en particular, fan que la seva figura es pugui abordar des de diversos vessants.
 
 Únic deixeble de Robert Gerhard (compositor estretament vinculat a la nostra Secció de Música abans de la guerra civil espanyola, deixeble de Felip Pedrell), Homs s’impregna de la cultura amb majúscules, i freqüenta ambients artístics i musicals de la Barcelona dels anys vint. L’any 1937 es casa amb la pintora Pietat Fornesa, unió que es mantindrà fins a la mort de la seva esposa el 1967. Fundador del Conjunt Català de Música Contemporània (1967) i de l’Associació Catalana de Compositors (1974), de la qual fou el primer president, les inquietuds de Joaquim Homs també es manifesten en altres activitats, com en l’organització de les audicions discogràfiques i els concerts del Club 49 (posteriorment editades en el llibre Antologia de la música contemporània).
 
 Per a la Biblioteca de Catalunya, Joaquim Homs ha estat principalment un gran compositor, però també fou un jove col·leccionista d’una interessant discoteca, parcialment utilitzada en les audicions esmentades, i propietari d’alguns dels màsters d’enregistraments de les seves obres, que arribà a produir en disc ell mateix. Aquest fet ens ha permès presentar avui el disc compacte Recordant Joaquim Homs, una mostra de la seva producció, en part editada anteriormnt en LP. I, finalment, Joaquim Homs és una firma habitual en moltíssimes publicacions d’un llarg període, tant a la premsa diària com en la de divulgació cultural o l’especialitzada, així com en programes de concerts. Destaca també com a autor de l’única biografia publicada de Robert Gerhard i de múltiples conferències.
 
 Aquesta mostra vol copçar documentalment totes aquestes facetes, de manera que representin una aproximació a la figura de Joaquim Homs que vagi més enllà de la purament musical. 

Tornar