Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Activitats / RECEPCIÓ DEL FONS DE LA FUNDACIÓ INSTITUT CAMBÓ
RECEPCIÓ DEL FONS DE LA FUNDACIÓ INSTITUT CAMBÓ

Fitxer de subscriptors de la Fundació Bernat Metge

Dimecres 14 de febrer, a les 10 h, tindrà lloc a la sala de la Caritat de la Biblioteca de Catalunya l'acte de recepció del fons de la Fundació Institut Cambó.

L'acte comptarà amb la presència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, el president de la Fundació Institut Cambó, Francesc Guardans, i la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra.

La figura de Francesc Cambó i Batlle (Verges, 1876-Buenos Aires, 1947) és clau en la cultura catalana i la història de Catalunya del segle XX. Fou un intel·lectual brillant que adquirí un paper fonamental en el mecenatge cultural i fruit de la seva obra es bastiren grans institucions culturals del país. En l’àmbit polític fundà la Lliga Regionalista i fou l’artífex de nombrosos projectes de progrés i de catalanisme polític.

El seu llegat fou gestionat per la seva filla, la Sra. Helena Cambó i  Mallol, juntament amb el seu marit, el Sr. Ramon Guardans i Vallès. L’any 1999 van crear la Fundació Institut Cambó amb l'objectiu de difondre l’obra de Francesc Cambó i continuar duent a terme diverses iniciatives culturals promogudes pel seu antecessor. Amb aquest propòsit la Fundació continuà la labor de l’Editorial Alpha, un segell de prestigi creat per Francesc Cambó el 1926, i elaborà una pàgina web per donar a conèixer la seva figura, diversos projectes i facilitar l’accés a text complet a part de l’epistolari. La Fundació Institut Cambó recollia així el llegat que havia mantingut actiu el matrimoni i la seva família fins al moment.

El gener de 2024, el president de la Fundació Institut Cambó, Francesc Guardans i Cambó, ha signat la donació del fons documental que consisteix principalment en l’arxiu de Francesc Cambó que conté documents personals, correspondència, memòries, discursos, fotografies en diversos suports, alguns dibuixos, documents sonors i audiovisuals, documentació de l’editorial Alpha, monografies impreses i publicacions periòdiques de temàtica política, econòmica, literària o d’història de Catalunya, sobre la seva figura i altra documentació. Destaca l’ingrés de fitxers en suport digital que contenen còpia de gran part de la documentació lliurada i la pàgina web de la Fundació, que s’ha instal·lat dins la infraestructura tècnica de la Biblioteca de Catalunya per a la seva preservació i accés.

L’any 2017, la Biblioteca de Catalunya va rebre en donació gran part del fons de l’Editorial Alpha, que millora el fons de patrimoni editorial atresorat per la BC d’acord amb la seva estratègia i política d’adquisicions. El mateix any, s’integrava en els fons de la Biblioteca de la Universitat de Barcelona el fons bibliogràfic especialitzat en filologia clàssica de la Fundació.

El fons que s’incorpora a la Biblioteca de Catalunya, actualment en procés de tractament i descripció, és d’innegable interès documental i bibliogràfic. Documenta l’obra de mecenatge i patrocini de Cambó de reconeguda autoritat, a més d’esdeveniments històrics en els quals va jugar un paper protagonista. Un fons de gran vàlua per al patrimoni cultural de la Generalitat de Catalunya. 

Entrada lliure. Aforament limitat

Tornar