Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / 1909. Barcelona Convulsa. La Setmana Tràgica en la memòria
1909. Barcelona Convulsa. La Setmana Tràgica en la memòria

1909. Barcelona Convulsa. La Setmana Tràgica en la memòria

Data inici: 22/06/2009 Data final: 29/08/2009

Lloc: Espai Zero de la BC

Comissariat: Reis Fontanals. Arxiu de la Biblioteca de Catalunya

La revolta popular que es va desenvolupar entre el 26 de juliol i el 2 d’agost de 1909 a Barcelona i d’altres poblacions catalanes, va tenir com a causa principal la mobilització dels reservistes per a la guerra del Marroc. El descontent de la població es va transformar en una vaga general que va degenerar en la declaració de l’estat de guerra i l’enfrontament armat pels diferents barris de la ciutat. L’esclat de violència descontrolada va produir una impressionant cremadissa de convents i cases religioses. El balanç final va ser de vuitanta edificis cremats i més d’un centenar de morts, la major part, civils. 
La repressió va ser brutal amb centenars de detinguts, molts desterrats i catorze penes de mort, de les quals se’n van complir cinc. Francesc Ferrer i Guàrdia va ser considerat el líder de la rebel•lió i, després d’un judici que va ser una farsa, va ser afusellat el mes d’octubre del mateix any provocant amb la seva mort una intensa reacció internacional que va portar a la caiguda del president Maura
L’Església i les classes dirigents van exigir duresa contra els revoltats. El poeta Joan Maragall, en canvi, va alçar la veu contra la revenja i la indiferència dels sectors influents i a favor de l’autocensura i del perdó. 
Música, pel·lícules, fotografies, manuscrits, cartells, premsa, fulletons, revistes i llibres procedents del fons de la Biblioteca de Catalunya, seran els components de la crònica d’una setmana tràgica, gloriosa, roja o revolucionària, com se l’ha anomenat, que va commoure les consciències i que va posar la ciutat de Barcelona en el punt de mira de tot el món. 

Tornar