Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Concèntric, una discogràfica en temps difícils
Concèntric, una discogràfica en temps difícils

Data inici: 16/09/2014 Data final: 31/10/2014

Lloc: Sala d'Exposicions

Horari: De dimarts a divendres, d'11 a 15 h i de 17 a 20 h. Dissabtes, de 10 a 14 h.

Comissariat: Margarida Ullate i Estanyol, Unitat de Sonors i Audiovisuals de la BC
Pol Cruells Raurich, Secció de Música de la BC

Web de l'exposició   Vídeos de l'exposició

La Biblioteca de Catalunya commemora el 50è aniversari del naixement de la productora creada per Ermengol Passola amb l’exposició Concèntric: una discogràfica en temps difícils. La mostra fa una aproximació a l’activitat que desplegà el segell de la societat HAC, S.A. entre el 1964, any de la seva creació, i el 1973, quan va desaparèixer.

L’any 1964, una època en què el règim militar de Franco era omnipresent i frenava qualsevol expressió cultural en català, Ermengol Passola creava Concèntric, una discogràfica nascuda per donar impuls a la llengua i la cultura de casa nostra amb una visió moderna, tant des del punt de vista artístic com  empresarial. Partint d’un nucli d’artistes molt significatius en el moviment de la Nova Cançó, els Setze Jutges, donà suport també a altres cantants més propers al pop, al ieié, i a la cançó melòdica o “lleugera”. Amb la implicació de l’escriptor Josep Maria Espinàs i del músic Francesc Burrull, i amb la clara intenció de comptar amb el públic juvenil, adaptà al català els grans èxits de la música anglosaxona promovent grups de pop rock, i publicà un bon nombre de discs dedicats als infants.

Concèntric, més enllà de l’edició discogràfica, implicà els dissenyadors, fotògrafs, il·lustradors i grafistes més moderns del moment, aconseguint una renovació estètica del sector. A més, impulsà La Cova del Drac, un local on fer presentacions de discs i, de retruc, remoure activament la vida artística de Barcelona.

Els documents exposats procedeixen principalment del fons sonor i documental que Ermengol Passola, en representació del segell, va donar a la Generalitat de Catalunya l’any 1990, actualment conservats a la Biblioteca de Catalunya.

L’exposició Concèntric: una discogràfica en temps difícils, s’inaugurarà dilluns 15 de setembre a les 19.30 h a la Biblioteca de Catalunya, i restarà oberta fins al 31 d’octubre.

Tríptic

Catàleg discos

Presentació dels comissaris

Tornar