Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Exposició Mercè Llimona
Exposició Mercè Llimona

Mercè Llimona

Data inici: 19/12/2007 Data final: 19/02/2008

Lloc: Sala d’Exposicions de la Biblioteca de Catalunya

Horari: De dilluns a dissabtes, d’11 a 20h; diumenges, d’11 a 15h

Comissariat: Dra. Montserrat Castillo

Mercè Llimona i Raymat (Barcelona 1914 - 1997) ha estat una de les il·lustradores més rellevants de Catalunya. Tot i que féu incursions en altres expressions artístiques, es dedicà, sobretot, a la il·lustració del llibre per a infants, del qual en modernitzà el concepte. Creà obra per als lectors més joves, fins i tot per a prelectors. La seva producció abraça un període molt extens de temps i és destinada a diverses generacions. Les col·leccions de la Biblioteca de Catalunya -llibres, originals, esbossos i fons documental- ens permeten explicar la intervenció de Mercè Llimona en la il·lustració del llibre, i, alhora, apreciar l’evolució del seu estil, ja que comprenen des d’obres de joventut fins a les darreres produccions.
 
Mercè Llimona nasqué al si d’una família d’artistes de primera línia de l’art català. Viure en un entorn que tenia com a fita la recerca de la bellesa i de la perfecció afavorí la seva vocació artística. Joan Llimona (Barcelona 1860 - 1926) i Josep Llimona (Barcelona 1864 - 1934) –el seu pare i el seu oncle, respectivament- esdevingueren pilars de l’art català modern, eix i nucli del Modernisme. El dibuix del natural que practicà al taller de l’oncle i al Cercle Artístic de Sant Lluc foren definitius en la seva formació, tot i que fou autodidacta pel que fa a la il·lustració. Des de’infant, se submergí en les tècniques i en l’estil dels mestres que admirava i molt aviat creà el seu estil personal.
 
Rebé diversos premis: Primer Premi de la CCEI 1978, Premio Nacional de Literatura Infantil (1980), Crítica Serra d’Or (1984), Premi Generalitat de Catalunya (1985), Creu de Sant Jordi (1986), Medalles del FAD (1984 i 1993). Tingué un paper rellevant en altres àmbits de la cultura i fou presidenta del Cercle Artístic de Sant Lluc (1963-1966).
 
La seva obra fou una revelació en el seu moment i per si sola dignifica i valora una època -els anys quaranta i cinquanta- culturalment menystinguda. En la memòria dels lectors, romanen títols com: Chupete, Tic-tac o Mi Ángel de la Guarda. Tanmateix, no s’aturà en el prestigi que adquirí en aquelles dècades i continuà creant fins als seus darrers dies.

Tornar