Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Joan Fosas o la renovació de l'esbart
Joan Fosas o la renovació de l'esbart

Joan Fosas

Data inici: 11/10/2016 Data final: 12/11/2016

Lloc: Espai Zero

Horari: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 9 a 14 h

Comissariat: Roser Pintó Fàbregas, Unitat Gràfica
M. Mercè Riera Euras, Unitat Gràfica
Margarida Ullate i Estanyol, Unitat de Sonors i Audiovisuals

Joan Fosas i Carreras (Rubí, 1937-2013) fou un ballarí, coreògraf i mestre de dansa i castanyoles, guardonat amb la Creu de Sant Jordi el 2002 com a personalitat referent de la dansa tradicional catalana.
Va començar a ballar a 7 anys i va mantenir la passió per l’execució i l’estudi de la dansa fins al final de la seva vida. Sense la seva intervenció s’haurien perdut antigues danses que ell va conservar i divulgar, representant-les als principals teatres de Catalunya (Palau de la Música, Liceu, Teatre Nacional o Teatre Grec). Es projectà a l’exterior amb diverses actuacions arreu del món, entre les quals cal destacar la participació el 1979 a la sèrie de la BBC Magic of dance, dirigida per Margot Fontaine, o la interpretació del Bolero de l’Alcúdia de Carlet, que va ballar amb Nancy Sedwick al simposi que sobre el bolero es va celebrar a Nova Orleans i a Washington el 2003.
La Biblioteca de Catalunya conserva el seu fons documental, format per unes 48.000 fotografies, un centenar de cartells, uns 500 discos de vinil d’òperes i material sonor i audiovisual en diferents suports. Aquest Fons és un testimoni de la història dels esbarts amb què va estar vinculat: Esbart Dansaire de Rubí (en va ser membre durant 50 anys), Esbart Santa Anna d’Andorra (15 anys de director artístic i coreògraf), companyia Danzares i Ballet Español de la Habana.
L’estudi d’aquests documents ens permet veure la renovació que Joan Fosas va impulsar i abanderar en l’àmbit dels esbarts a Catalunya, i que implicà personalitats destacades del teatre com Fabià Puigserver o Enric Majó.
Una part important de la col·lecció té un notable interès artístic a banda del documental, ja que incorpora instantànies realitzades per fotògrafs professionals com Josep Aznar, Jordi Gatell, Jordi Camps, Montserrat Altimiras, Pérez de Rozas, Colita, Toni Catany, etc., i d’altres no professionals, com les que féu ell mateix, o les de la seva neboda Núria Julià Fosas.
A més de la seva activitat professional, Fosas era un gran afeccionat a l’òpera; assistia regularment al Liceu i tenia una important col·lecció discogràfica que va compartir i ampliar amb la del seu amic Josep Lluís Moreno Berrueta. També col·leccionava retrats de cantants d’òpera i d’artistes d’altres disciplines, a través dels quals podem establir el seu cercle de relacions i amistats.

Imatge

Tríptic

Vídeo

Tornar