Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Josep Maria de Sagarra, la sonoritat de les paraules
Josep Maria de Sagarra, la sonoritat de les paraules

Dibuix del perfil de Josep M. de Sagarra

Perfil de Josep M. de Sagarra

Data inici: 11/06/2012 Data final: 08/07/2012

Lloc: Espai zero

Horari: De dilluns a divendres, de 9 a 20h i dissabtes, de 9 a 14h

Comissariat: Joana Escobedo, Anna Gudayol i M. Rosa Montalt. Unitat Bibliogràfica.

...em donaré per satisfet si, de la densitat de pàgines d’aquest volum, salta de tant en tant una paraula que, produint una punta només d’emoció, ratifiqui la que vaig posar-hi en el moment d’escriure-la.[1]

 La BC té una relació d’afecte amb Josep Maria de Sagarra i de Castellarnau (1894-1961), l’escriptor barceloní, de Memòries exitoses, que excel·lí en tota mena de gèneres: teatre, poesia, novel·la, traducció i prosa periodística. I la té per ell mateix i per la seva obra, i per la gratitud permanent envers la figura del seu pare, l’historiador i sigil·lògraf Ferran de Sagarra i de Siscar, generós donant, el fons del qual es conserva a la BC.

Atès que les edicions impreses de Josep Maria de Sagarra són prou conegudes del públic, la BC s’ha proposat, com a acte commemoratiu del cinquantenari de la mort, mostrar documentació manuscrita tant de l’obra literària com de les musicacions, intèrpret de la cadència del seu estil.

 És un plaer endinsar-se en les seves paraules, ja sigui en la seva prosa, reproduïdes en els escenaris, ressonant en forma de cançó o retronant en clau de llegenda. Les paraules de Sagarra són presents entre nosaltres quan canta a les tavernes o en els suburbis o ens fa gaudir de les alegries, les que passen i les que tornen... Les acompanyen uns quants mestres -Ricard Lamote de Grignon, Enric Morera...-, que, amb la seva música, n’intensifiquen la sonoritat.

[1] Paraules de Josep Maria de Sagarra al pròleg de les Obres completes. Vol. I: Teatre. Barcelona: Selecta,1948, p. XXXIX.

Tríptic

Vídeo

Tornar