Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Microcosmos Josep Soler
Microcosmos Josep Soler

Data inici: 02/10/2015 Data final: 30/10/2015

Lloc: Espai Zero

Horari: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 9 a 14 h

Comissariat: M. Rosa Montalt, Secció de Música

Qualsevol aproximació a Josep Soler i Sardà, compositor nascut a Vilafranca del Penedès el 1935, exigeix la suficient capacitat per endinsar-se en un veritable microcosmos; tot un món, un univers, que coincideix amb el mateix món, el mateix univers, que ha aixoplugat la cultura occidental des de l’època clàssica fins avui en dia.

La seva obra musical i poètica, així com el conjunt d’escrits amb reflexions, inquietuds i pensaments seus transcendeixen, i de ben segur transcendiran, perquè emanen d’una disciplina de rigor, seriositat i ètica indestriables del vessant creatiu.

Soler és un dels nostres músics més rellevants i prolífics, tanmateix un gran humanista, resultat de la seva incessant curiositat pel coneixement. Fa més de cinc dècades que confia el seu llegat musical a la Biblioteca de Catalunya i l’enriqueix constantment.

Sis publicacions sobre Soler encapçalen cada una de les sis vitrines d’aquest espai que acull un petit bocí del microcosmos solerià. Els documents exposats ens apropen, com si d’un arbre es tractés, a les seves arrels, branques i fruits, que no desapareixen amb el pas dels anys sinó que, humilment, el creador accepta que l’acompanyin per sempre.

René Leibowitz, compositor de qui Soler rebé consells, comenta la dificultat per comprendre “l’obra d’un veritable artista” perquè s’han de tenir en compte tant els efectes externs i la tradició com la personalitat i l’originalitat de l’autor. Potser per aquest motiu ens hem aventurat a presentar una relació de possibles “paraules clau” que conceptualitzen, més que una trajectòria, un viure:

Vilafranca, piano, Rosa Lara, mar, Cristòfor Taltabull, René Leibowitz, orgue, Montserrat Torrent, ètica, Plató, Sèneca, Grècia, Musica EnchiriadisMissa de Barcelona, tradició, Schönberg, acord de Tristany, Idea, tríton, òperes, Egipte, Nefertiti, poesia, Rilke, Mèxic, record, memòria, espiritualitat, mística, penombra, pensament, humanisme, pedagogia, Bruch, Badalona, consciència, vocació, ofici, treball, rigor, seriositat, emoció, inspiració, generositat, transcendència, espai-temps... | Vídeo

Tríptic 

Vídeo

Tornar