Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Notícies / 70 anys del Diario de Barcelona accessibles a ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues)
70 anys del Diario de Barcelona accessibles a ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues)

04/10/2017

Coincidint amb la celebració dels 225 anys de la publicació del primer número del Diario de Barcelona, i gràcies a la col·laboració de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, la Biblioteca de Catalunya i la Universitat de Barcelona, ja es pot consultar en línia aquesta capçalera des de 1792 fins a 1862.
L'1 d'octubre de 1792 sortia a la llum el primer número del Diario de Barcelona. Era l'inici d'una de les publicacions amb més continuïtat i més influent en la història de la premsa de Catalunya.
Fundat per Pere Pau Husson amb llicència de Carles IV, el Diario de Barcelona, va arribar el 1814 a mans de la família Brusi, qui a més de ser-ne propietària durant un llarg període, el dirigí bona part de la seva existència; la publicació passà per diverses etapes de desenvolupament, esplendor, crisi i decadència fins que, finalment, el 1994 deixà d’editar-se definitivament en paper. Aparegué en format digital de 1998 fins al 2009.
El Diario de Barcelona va experimentar canvis d'orientació, llengua, títol i suspensions al llarg de la seva vida de més de dos-cents anys, que són reflex de la pròpia història i situació política i social del país.
El portal ARCA –liderat per la Biblioteca de Catalunya– des del qual es pot consultar el Diario de Barcelona digitalitzat, és un repositori digital cooperatiu d'accés obert, en el qual hi col·laboren 34 institucions i entitats públiques i privades, que inclou publicacions periòdiques tancades que han estat representatives dins la cultura i la societat catalana.
Amb la incorporació del Diario de Barcelona, ARCA supera amb escreix 2.000.000 de pàgines en línia. El contingut que ofereix ARCA és 367 títols de publicacions periòdiques completes que suposen 2.289.840 pàgines.
La resta d’anys del Diari de Barcelona s’incorporaran progressivament al portal.

Tornar