Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Notícies / Viquipèdia, Wikidata i CÀNTIC enllaçats!
Viquipèdia, Wikidata i CÀNTIC enllaçats!

18/09/2014

Aquest estiu la Viquipèdia i Wikidata han connectat les dades d'autoritat del Catàleg d’autoritats de noms i títols de Catalunya (CÀNTIC) a milers d'articles de l’enciclopèdia i a la base de dades. A la Viquipèdia l'enllaç es troba al final de l’article, dins del mòdul “Registres d’autoritat” conjuntament amb el codi d’altres catàlegs d’autoritat importants del món, i forma part de les dades de descripció de Wikidata. Aquesta acció és una mostra més de la col·laboració entre la Viquipèdia i la Biblioteca de Catalunya, que des de 2012 compta amb un grup d’editors que enriqueixen els continguts de l’enciclopèdia.

El CÀNTIC és un servei nacional coordinat per la Biblioteca de Catalunya que es realitza de forma cooperativa entre prop de vint institucions, la majoria vinculades al Catàleg Col·lectiu de les Universitats Catalanes (CCUC) del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya, i altres de l’àmbit lingüístic català. El seu objectiu és crear formes autoritzades de noms personals, d’entitats i de títols a partir del control d’autoritats que es du a terme sobre els fons documentals de les biblioteques. Aquest control permet crear formes unívoques i normalitzades que donen consistència als catàlegs perquè els usuaris puguin identificar i obtenir els documents que desitgen.

La Viquipèdia ha importat uns 21.000 registres d'autoritat CÀNTIC des de VIAF i ha connectat les dades d'autoritat CÀNTIC amb els seus articles. La reutilització de les dades d’autoritat pot ajudar a la desambiguació de noms similars i al mateix temps, en proporcionar l’enllaç a CÀNTIC, ofereix als seus lectors la possibilitat de trobar els documents que custodien bona part de les biblioteques catalanes.

La iniciativa és ben acollida pels bibliotecaris ja que demostra la utilitat dels catàlegs d’autoritats en l'era del món digital. La presència de CÀNTIC a la Viquipèdia, un dels llocs web més populars d’Internet, augmenta la seva visibilitat i la disponibilitat de les dades i, per extensió, de la Biblioteca de Catalunya com a institució normativa.

Tornar