Pòdcast de la BC
17. Les donacions. La generositat que fa créixer el nostre patrimoni
Eugènia Serra, la directora, ens explica en aquest episodi les donacions que rebem a la Biblioteca de Catalunya, una part molt important dels nostres fons. Et parlem de com són aquestes donacions, qui les fa, com es tramiten i, fins i tot, de quins beneficis fiscals tenen.
29/03/2022
16. Llibres prohibits. L'infern i la censura a la Biblioteca
Sabies que a la Biblioteca de Catalunya hi teníem un infern, que era on anaven a parar tots aquells llibres prohibits durant la dictadura franquista? I que en altres biblioteques tenien també l’anomenat purgatori? D’aquestes i altres curiositats relacionades amb la censura i la marginació de llibres tracta aquest episodi. Ens en parla Marga Losantos, la responsable del Servei d'Accés i Obtenció de Documents, que porta molts anys estudiant aquest tema.
15/03/2022
15. El taller de digitalització. Del suport paper a l'univers digital
Entrem al taller de digitalització, un espai desconegut per als usuaris habituals de la Biblioteca. Aquí és on digitalitzem la majoria dels nostres documents. Oriol Miralles i Marc Oliva, dos dels tècnics d’imatge, ens parlen de la seva feina i també de la manera en què es digitalitzen aquests documents, que poden ser des de llibres fins a àlbums de fotografies, a més de mapes, manuscrits, diaris i revistes, partitures, gravats...
01/03/2022
14. Els mapes. De la carta nàutica de Gabriel de Vallseca al primer mapa imprès a Catalunya
En aquest episodi descobrim la Cartoteca, una secció de la Biblioteca que depèn de la Unitat Gràfica i que conserva milers de documents cartogràfics. No només hi trobarem mapes, sinó també globus terraqüis, atles, plànols arquitectònics, fotografies aèries, guies de carrers, etc. Aquesta vegada ens fixem sobretot en els mapes més antics que conservem a la Biblioteca, com ara portolans —o cartes nàutiques— i mapes militars. Ens en parla Concepció Isern, bibliotecària responsable de la Cartoteca.
15/02/2022
13. Els primers enregistraments sonors. Dels cilindres de cera als discos instantanis
En aquest episodi descobrim alguns dels tresors sonors més antics que es conserven a la Biblioteca de Catalunya. És el cas d’un enregistrament de final del segle XIX, fet a la Fonda Oriente de Còrdova. Expliquem què són els cilindres de cera, quan es va presentar el fonògraf d’Edison a Barcelona o quina banda de música va enregistrar els primers discos a casa nostra. Un podcast fet amb la col·laboració i l’assessorament de Margarida Ullate i Estanyol, cap de la Unitat de Sonors i Audiovisuals de la Biblioteca.
01/02/2022
12. L’arxiu històric de l’antic Hospital de la Santa Creu
Sabies que l’Hospital de la Santa Creu, situat durant més de 500 anys a l’edifici on actualment té la seu la Biblioteca de Catalunya, va ser durant molts segles el més important de Barcelona i Catalunya? I sabies també que molta de la documentació d’aquesta institució es conserva encara avui a la Biblioteca? Del contingut d’aquest arxiu històric ens en parla Reis Fontanals, doctora en Història Medieval i durant molts anys arxivera de la Biblioteca de Catalunya.
18/01/2022
11. Les postals de Nadal
Arriba Nadal i ho celebrem amb un episodi especial del nostre pòdcast dedicat a un element molt característic d’aquestes dates com són les felicitacions nadalenques. Descobrim la rica col·lecció de postals de Nadal que es conserven a la Biblioteca, quines són les més antigues, d’on neix aquesta tradició i quina evolució ha tingut al llarg dels anys. Ens hi ajuden Roser Insenser i Montse Sanchiz, de la Unitat Gràfica de la Biblioteca.
14/12/2021
10. Els fons personals
Anna Gudayol, cap de la Secció de Manuscrits, i Rosa Montalt, responsable de la Secció de Música, ens parlen en aquest episodi de què són els fons personals i quin tipus de documents i materials hi podem trobar. A la Biblioteca de Catalunya conservem els “papers” d’un gran nombre d’intel·lectuals i figures rellevants del nostre país. Aquí te’n descobrim alguns i també com hi podem accedir.
30/11/2021
9. La digitalització i la preservacio digital
En aquest episodi tractem de quins criteris se segueixen a l’hora de digitalitzar els diferents documents per part de la Biblioteca de Catalunya. Ens en parla Paquita Navarro, responsable de la Unitat de Digitalització. També descobrim, de la mà de Karibel Pérez Villalba, la coordinadora dels Serveis Informàtics de la Biblioteca, què és COFRE, el repositori digital on van a parar totes aquestes digitalitzacions. Finalment, Marta Riera ens parla de PADICAT, el projecte digital que ella coordina i que conserva la memòria digital de Catalunya pel que fa a les pàgines web.
16/11/2021
8. L'Arxiu Històric de Ràdio Barcelona
És el fons radiofònic més antic de l’Estat, i la Biblioteca de Catalunya conserva l’etapa que va des de la seva creació, l’any 1924, fins al 1994. Però, quin tipus de documents sonors conté? I de quin volum d’àudios estem parlant? Es pot consultar tot? De tot plegat en parlem amb Margarida Ullate i Estanyol, la directora de la Unitat de Sonors i Audiovisuals de la Biblioteca. Ah! I sentim també alguns exemples d’aquest ric arxiu sonor.
02/11/2021
Facebook de la biblioteca Twitter de la biblioteca Flickr de la biblioteca Tagpacker de la biblioteca Canal Youtube de la biblioteca Pinterest de la biblioteca Instagram de la biblioteca