presentació

La digitalització completa de La Veu de Catalunya (Barcelona,1899-1937), el diari en català de més llarga durada, és per fi una realitat virtual accessible en xarxa que ha estat possible gràcies a una estreta col·laboració entre l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i la Biblioteca de Catalunya.

La Veu de Catalunya, amb més de 200 volums de gran format i més de 300.000 pàgines, és un dels diaris més consultats i a la vegada la capçalera en paper que s’estava degradant més ràpidament a totes dues institucions. L’experiència adquirida en l’entorn digital, des de 2005, en el marc d’ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues), amb formats més petits i amb revistes amb menor nombre de pàgines ha permès abordar amb èxit la digitalització de La Veu de Catalunya, molt més extensa i complexa.

Des dels fòrums d’investigadors de la premsa catalana es parla sovint de la preservació dels diaris i de la seva accessibilitat, i hi ha un plany manifest per la manca d’estudis de fons sobre les capçaleres catalanes representatives. Amb la present digitalització en accés obert i a text complet es satisfà una demanda expressada pels estudiosos de la premsa de totes les universitats i entitats catalanes, així com d’ altres sectors de la societat, que, des d’ara, podran accedir des de qualsevol lloc i en qualsevol moment a una publicació que contribueix a conèixer un ampli període de la nostra història.

Dolors Lamarca
Directora de la Biblioteca de Catalunya

Xavier Tarraubella
Director de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona