You are at: Home / BC Blog / Arxivant les pàgines web de Catalunya


Right menu

Archive

Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

TagsArxivant les pàgines web de Catalunya

El PADICAT (Patrimoni Digital de Catalunya) és la iniciativa de la Biblioteca de Catalunya per capturar, preservar i difondre les pàgines web de Catalunya. Creat el 2005, l’Arxiu Web de Catalunya conté 230.000 captures de 58.000 pàgines web d’accés obert per a investigadors i tot tipus d’usuaris que vulguin saber com eren i què contenien les pàgines web que ja no existeixen, perquè han desaparegut o han canviat els seus continguts. A banda de la captura anual de tots els llocs web amb el domini .cat; 500 empreses i institucions s’han adherit al projecte per garantir la preservació de la seva pròpia web; i els usuaris del servei n’han recomanat prop d’un miler.

En un article recent l’equip del PADICAT ha descrit tres casos –tots relacionats amb campanyes electorals a Internet-- en què l’Arxiu Web de Catalunya ha tingut una funció important en garantir l’accés al patrimoni digital.

El primer és en usos docents i de recerca: una professora universitària que imparteix una assignatura de màrqueting polític volia mostrar exemples reals d’accions comunicatives a la xarxa, comparant les consignes dels partits polítics en les successives campanyes. Per la seva pròpia naturalesa la majoria d’aquests llocs web han desaparegut, essent un exemple la pàgina web institucional del president Pasqual Maragall, amb les seves declaracions i discursos institucionals, imatges i vídeos, que ja existeix només al PADICAT, com la resta de pàgines web de campanyes electorals a Internet.

El segon és com a font d’informació per als mitjans de comunicació: un diari va preparar per a les últimes eleccions municipals una anàlisi sobre l’ús de xarxes socials i blocs per part dels candidats. A partir dels recursos dipositats a l’Arxiu Web de Catalunya es va realitzar un reportatge sobre la presència virtual dels partits polítics a la xarxa que va incloure, per exemple, els nombrosos abandonaments dels blocs dels candidats, un cop finalitzada la campanya.

El tercer és per a la reutilització de continguts. En les últimes eleccions al Parlament, un dels candidats a la presidència de la Generalitat va contactar amb el PADICAT per accedir a la seva pròpia biografia, publicada amb fotografies familiars digitalitzades en l’anterior contesa electoral, de 2006. Com ocorre sovint, l’empresa que va dissenyar i crear la web del candidat quatre anys enrera no conserva aquests continguts, pensats amb finalitat efímera, i l’equip de campanya necessitava recuperar aquests textos i imatges per agilitzar els processos, reutilitzar-ne algunes parts i, en definitiva, reduir costos.

L’Arxiu Web de Catalunya, com altres serveis similars creats a diverses biblioteques nacionals, forma part de l’International Internet Preservation Consortium, i vetlla perquè ara i en el futur les pàgines web antigues siguin accessibles, i el patrimoni digital de Catalunya sigui preservat.

 

Ciro Llueca
PADICAT (Patrimoni Digital de Catalunya)

Comments

Moltes gràcies!

Us felicito, una vegada més, pel projecte Padicat... un producte que només valorarem en la seva justa mesura d'aquí a uns anys, quan ens adonem que gràcies a la vostra feina una part significativa de la producció actual no s'haurà perdut. Us animo a que continueu millorant-lo i ampliant-ne les capacitats.