You are at: Home / BC Blog / Perseguint publicacions digitalitzades


Right menu

Archive

Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

TagsPerseguint publicacions digitalitzades

El meu avi, Manel Rocamora,va publicar un poema al diari Lo Geronés, però no sé l’any ni on puc trobar el diari. Podrien ajudar-me?

Fins fa pocs anys aquest tipus de consulta requeria moltes hores de dedicació, paciència i una mica de sort. Avui en dia, aquests elements segueixen sent necessaris, però la digitalització de col·leccions de diaris i revistes, i sobretot la possibilitat de fer cerques dins el text complet de les publicacions, ens ha facilitat la recerca i la consulta.

Per resoldre aquesta consulta en qüestió, podem:

- Buscar en el catàleg de la nostra biblioteca o el de les biblioteques universitàries i públiques, per saber si tenen el diari i si està digitalitzat.

- Buscar directament a les hemeroteques digitals que pensem que poden haver digitalitzat aquesta publicació (locals, comarcals, autonòmiques).

- Fer la cerca a Google. A hores d’ara ja ningú nega les possibilitats com a font d’informació de Google. Sovint, és la millor manera de començar una recerca. Altres vegades, és l’únic lloc on trobem una informació o és la manera més ràpida d’arribar-hi. En aquest cas, la cerca de la revista a Google ens porta a una de les hemeroteques digitals.

Hem de tenir en compte:

- On està editada la publicació. Mirar el catàleg de la biblioteca de la localitat, la web de l’arxiu municipal i comarcal. Si és d’altres comunitats autònomes, hem de tenir present que molts governs autonòmics coordinen les biblioteques i hemeroteques digitals de la seva comunitat (Andalusia, Múrcia, Galícia, Madrid, etc.)

- Els catàlegs no sempre tenen enllaçada l’edició digital.

- Una mateixa cerca a diferents dipòsits pot donar diferents resultats. Comproveu-ho cercant Manel Rocamora a la Biblioteca Virtual de Prensa Histórica i a l’Hemeroteca digital de l’Arxiu Municipal de Girona . Tots dos tenen la publicació digitalitzada, però fent la cerca en el text complet només recuperem la notícia en un d’ells.

No pretenem fer una relació de totes les hemeroteques i dipòsits digitals, sinó oferir una selecció que trobem útil i on trobar-ne més.

 

ARCA. Arxiu de revistes catalanes antigues, representatives dins la cultura i la societat catalana. Destaquen títols com La Veu de Catalunya, Destino, La Publicitat, etc.

Fons local de publicacions periòdiques digitalitzades. Publicacions periòdiques d'àmbit local de les biblioteques públiques de la Diputació de Barcelona, des de mitjans del s. XIX. Es tracta de publicacions locals, que difícilment es trobaran en altres llocs: revistes de curta durada i tiratge curt, butlletins d’entitats locals, fulls parroquials, etc.

XAC_Arxius comarcals. Premsa històrica digitalitzada de la Xarxa d'Arxius Comarcals de Catalunya, entre 1808 i 2009. Són publicacions locals, butlletins d’entitats, algun diari, que sovint costa trobar en altres llocs.

Premsa digitalitzada de l’Arxiu Municipal de Girona. L’Hemeroteca de l’Arxiu Municipal ha digitalitzat 24 capçaleres de premsa gironina, entre 1808 i 2010. En alguns casos es tracta de  diaris d’àmbit local, i d’altres generals. Destaca la col·lecció del diari Avui, des del 1990 al 2011.

Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona.  Biblioteca i hemeroteca especialitzada en temàtica i autors locals, formada per el fons de publicacions periòdiques i monogràfiques que es conservaven a l'Ajuntament de Tarragona i la biblioteca de temàtica tarragonina del notari i bibliòfil Josep Gramunt i Subiela.

Biblioteca virtual de Prensa histórica  Projecte de digitalització cooperatiu del Ministerio de Cultura, les comunitats autònomes i institucions científiques o culturals. Recull més de 2.000 publicacions periòdiques de 50 biblioteques.

Hemeroteca digital de la Biblioteca Nacional. Publicacions periòdiques digitalitzades de la Biblioteca Nacional. A més, dóna una informació detallada amb la descripció i la història de cada capçalera.

 

A més de buscar a les hemeroteques una per una tenim l’opció de fer cerques als recolectors de recursos, que recuperen informació de diferents dipòsits digitals. Hem de tenir en compte, de tota manera, i podem fer la prova, que la informació que recuperem fent la cerca en aquests recolectors no sempre coincidirà amb la que trobem interrogant-los un per un.

Hispana. Repositori que dóna accés les col·leccions digitals de biblioteques, arxius i museus espanyols. Més de 4 milions d'objectes digitals de 195 repositoris d'arreu d'Espanya. Destaquen els repositoris d'universtitats i comunitats autònomes.

Eureca!  Dipòsit digital que dóna accés al contingut de 14 col·leccions digitals d'entitats d'àmbit català: ARCA, RACO, RECERCAT, CALAIX....). Més de 300.000 documents en diferents formats (llibres, revistes, diaris, fotografies, mapes, etc.) 

 

Per trobar altres hemeroteques digitals:

Otras hemerotecas. Selecció d’hemeroteques digitals elaborada per la Biblioteca Nacional.

Documents per a la història. Selecció de recursos digitalitzats (hemeroteques, biblioteques, etc.) elaborada per el Departament d’Història Moderna de la UAB. Està organitzada geogràficament, des dels recursos d’abast mundial als més específics, en el cas català. És una selecció personal.

Sobretot, no podem quedar-nos amb la primera resposta que trobem ni donar-nos per vençuts. Val la pena que perdem una mica de temps navegant per les diferents hemeroteques, perquè la informació que recuperen pot variar molt. 

 

 

TÍTOLS

ANYS

CERCA TEXT COMPLET

DESCÀRREGA

ARCA

300

S. XVII--

Sí. PDF

Biblioteca Virtual de Prensa   histórica

+ 2.000

1800--

Sí (no sempre)

JPG. Pàgina a pàgina

Hemeroteca Digital - BNE

+ 1.000

 

Sí. PDF

Fons local de publicacions   periòdiques digitalitzades

251

1860-

Sí. PDF

XAC_Arxius comarcals

+ 500

1808-

Sí. PDF

Arxiu Municipal Girona

24

1808-2010

Sí. PDF

Tarragona

59

1808-1966

Sí. PDF

Hispana

+ 200 repositoris

 

No

Enllaç a cada recurs

Eureca

300.000

 

Sí. PDF

 

Marga Losantos
Servei d'Accés i Obtenció de Documents 

Comments