Top menu





You are at: Home / Pòdcast de la BC


Right menu

Archive

Mo Tu We Th Fr Sa Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Pòdcast de la BC

74. Què diuen els murs de la Biblioteca?

L’edifici de la Biblioteca de Catalunya, que durant segles va ser l’Hospital de la Santa Creu, ha deixat petjades de la seva història en els seus murs. Marta Riera, bibliotecària de l’Àrea de Direcció, ressegueix en aquest capítol alguns d’aquests vestigis, com ara escuts, inscripcions, escultures i alt relleus, i ens explica quin significat hi ha al darrere.

10/12/2024

73. Ràdio Barcelona, 100 anys

Coincidint amb el centenari de Ràdio Barcelona, que se celebra el 2024, volem dedicar aquest capítol a aquesta efemèride i també al fons sonor de Ràdio Barcelona que es conserva a la Biblioteca de Catalunya. Expliquem quan aquest fons va arribar a la Biblioteca, què conté, qui consulta tot aquest material, però també escoltem una selecció d’alguns fragments sonors significatius de la història de l’emissora que hi podem trobar. Un capítol realitzat gràcies a la col·laboració de Margarida Ullate i Estanyol, directora de la Unitat de Sonors i Audiovisuals, i de Pol Cruells, bibliotecari d’aquesta unitat.

26/11/2024

72. El paper i les filigranes

En aquest capítol et parlem de l’origen del paper, de com es fabricava de manera artesanal, perquè es va començar a fabricar paper a Catalunya, quines eren les zones més importants de la indústria paperera a casa nostra, i també de quins documents del segle XVIII podem trobar a la Biblioteca de Catalunya que ens parlin de la història de la fabricació de paper al nostre país. Un capítol que fem gràcies a la col·laboració de Jordi Armengol, bibliotecari del Servei d’Accés i Obtenció de Documents.

08/11/2024

71. Els Lamote de Grignon a escena

Joan i Ricard Lamote de Grignon, pare i fill, protagonitzen la mostra que la Sala d’Exposicions de la Biblioteca de Catalunya acull entre el 10 d’octubre i el 20 de desembre del 2024. Aquesta vegada et parlem d’aquests músics destacats i també de l’exposició, que se centra sobretot en la vessant escènica dels Lamote de Grignon: l’òpera, la sarsuela, la dansa, el ballet i la música incidental i descriptiva. Un capítol en el qual comptem amb la col·laboració de Rosa Montalt i Soledad Sánchez, de la Secció de Música.

25/10/2024

70. Gràcies, Comediants!!!

Aquesta vegada ens fixem en el fons de la companyia de teatre Comediants que ha ingressat darrerament a la Biblioteca de Catalunya. Es tracta, principalment, de tota la documentació relacionada amb Sol Solet i La Nit, dos llibres que Comediants va publicar als anys 80 del segle XX. Parlem d’aquest donatiu i també de la mostra que del 8 d’octubre al 12 de novembre del 2024 es pot visitar a l’Espai Zero de la Biblioteca. Un capítol on comptem amb l’ajuda de Sílvia Ferrer i Maria Sadurní, de la Unitat Gràfica.

Imatge de portada d’aquest capítol: Mireia Vall

15/10/2024

69. Villarroel 91

En aquest capítol parlem de l’edifici que acull bona part dels serveis tècnics de la Biblioteca de Catalunya, com és l’Oficina de Dipòsit Legal de Barcelona, el Servei d’Adquisicions, la Secció de Col·leccions Generals, l’Hemeroteca, la Secció de Material Menor, el Servei de Normalització Bibliogràfica i els tallers de restauració i enquadernació. Jaume Clarà i Arisa (responsable de la Secció de Col·leccions Generals) i Pepa Bagaria (responsable de l’edifici i directora de l’Hemeroteca) ens expliquen la història de l’edifici i de com està organitzat.

Foto de portada d'aquest capítol: Noemí Caballer

01/10/2024

68. La cooperació, un element clau per avançar en la cultura

Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya, ens parla en aquest capítol dels diversos projectes de cooperació i col·laboració que la Biblioteca du a terme, tant amb els usuaris de la mateixa Biblioteca, com amb altres institucions. Així, descobrim què és Transcriu-me!! o Fem memòria, i també jornades i diverses iniciatives que s’han impulsat aquests últims anys.

Foto de portada d'aquest capítol: Oriol Miralles.

17/09/2024

67. Els premis “Hommage à trois” d’art gràfic

Roser Pintó, presidenta de l’Associació Internacional "Duana de les Arts", AIDA, i Anna Nicolau, bibliotecària de la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya, ens parlen en aquest capítol del concurs “Hommage à trois”, que es convoca cada any i que vol homenatjar tres escriptors dels quals se celebren aniversaris, amb noves obres artístiques de gravat i fotografia.

Imatge de portada: Ask baron: is religion the opium of the people?, d’Andrew Levitsky

12/07/2024

66. Els primers tresors impresos de la Biblioteca de Catalunya

Núria Altarriba, directora de la Unitat Bibliogràfica de la Biblioteca de Catalunya, ha seleccionat per aquest capítol del pòdcast un seguit de títols que provenen de les primeres col·leccions que van formar part de la Biblioteca de Catalunya. Així, hi trobem alguns incunables i volums antics escrits en català. Aquests tresors estan tots digitalitzats i es poden consultar a través d'Internet.

Imatge: detall de la portada del Llibre del Coch, de Rupert de Nola.

28/06/2024

65. El Barcelona Festival of Song

Coincidint amb la vintena edició del Barcelona Festival of Song, un curs i cicle de concerts dedicats a la cançó llatinoamericana i ibèrica, descobrim l’origen, els objectius i el format d’aquest festival que es fa a la capital catalana i en el qual la Biblioteca de Catalunya hi té un paper destacat. Ens en parla Patricia Caicedo, soprano, musicòloga i directora del festival.

Foto de portada d'aquest capítol: Oriol Miralles.

17/06/2024