Top menu





You are at: Home / Pòdcast de la BC


Right menu

Archive

Mo Tu We Th Fr Sa Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Pòdcast de la BC

53. Correspondències: quan els papers ens parlen

Aquesta vegada ens fixem en les correspondències que podem trobar als fons conservats a la Biblioteca de Catalunya, concretament a la Secció de Manuscrits. T'expliquem com aquestes cartes arriben fins a la Biblioteca, com les tractem i classifiquem, i també descobrim algunes curiositats que hi podem trobar.
Un capítol que fem amb la companyia de Lourdes Martín i Iris Torregrossa, bibliotecàries de la Secció de Manuscrits i Fons Personals.

Foto de portada d’aquest capítol: Oriol Miralles.

04/12/2023

52. Concèntric, o com fer país des d’una petita discogràfica

Dediquem aquest capítol a Concèntric, una discogràfica molt important que va tenir una vida més aviat curta, però que va fer una feina extraordinària en molts àmbits de la nostra música, i que va involucrar també els dissenyadors, fotògrafs, il·lustradors i grafistes catalans més moderns del moment. Margarida Ullate i Estanyol i Pol Cruells, de la Unitat de Sonors i Audiovisuals, ens parlen de quina trajectòria va tenir aquest segell discogràfic i quina part del seu fons conservem a la Biblioteca de Catalunya.

20/11/2023

51. L’IFLA: quan les biblioteques del món es troben

La International Federation of Library Associations and Institutions, més coneguda amb la sigla d’IFLA, és una organització mundial que reuneix institucions bibliotecàries d’arreu del planeta. Es troben una vegada a l’any, a l’estiu, per posar en comú i debatre sobre el moment actual de les biblioteques, però també per abordar nous projectes i reptes per al futur. Núria Altarriba, la directora de la Unitat Bibliogràfica de la Biblioteca de Catalunya, ha assistit a diversos congressos, entre els quals el que es va fer a la ciutat neerlandesa de Rotterdam l’agost del 2023. Un capítol d’Una caixa de sorpreses que tracta de biblioteques.

07/11/2023

50. Imatge & Poesia. Les poètiques de la modernitat

La poesia catalana ha anat molt lligada al llarg de la història al món de l’art, gràcies sobretot a l’obra dels grans artistes que l’han il·lustrada. Especialment durant la segona meitat del segle XIX i fins al final de la Guerra Civil. Aquesta és l’època que comprèn l’exposició que des del 10 d’octubre i fins al 20 de desembre del 2023 es pot visitar a la Sala d’Exposicions de la Biblioteca de Catalunya. Margarida Casacuberta, comissària juntament amb Aitor Quiney d’aquesta mostra, ens parla del seu origen, de com s’estructura, què vol transmetre i, finalment, ens proposa una visita on descriu algunes de les peces més destacables. L’exposició Imatge & Poesia. Les poètiques de la modernitat, es va poder veure a Girona fa uns mesos i ha estat organitzada conjuntament per la Fundació Rafael Masó i la Biblioteca de Catalunya.

24/10/2023

49. ARCA: revistes i diaris antics, a l’abast

ARCA és un projecte col·laboratiu impulsat des de fa temps per la Biblioteca de Catalunya, que involucra diverses entitats i institucions del nostre país. Té com a objectiu principal permetre l’accés virtual a tothom qui ho vulgui, a un munt de títols de revistes i diaris antics, i no tan antics, publicats a Catalunya. De com funciona aquest portal web i què hi podem trobar, tracta aquest capítol, que compartim amb Pepa Bagaria, directora de l’Hemeroteca de la Biblioteca de Catalunya, i Paquita Navarro, cap de Digitalització.

10/10/2023

48. Vicent Garcia, Rector de Vallfogona

En aquesta ocasió ens aproximem a la figura d’un dels poetes més importants del Barroc a Catalunya: Vicent Garcia, conegut popularment com el Rector de Vallfogona. Però qui va ser en realitat Vicent Garcia? Què en sabem de la seva vida? I per què és tan popular encara avui en dia? Aquestes i altres preguntes són les que mirem de resoldre amb l’ajuda d’Albert Rossich, catedràtic emèrit de literatura catalana de la Universitat de Girona, editor de l’obra poètica d’aquest autor i comissari de l’exposició de la Biblioteca de Catalunya que commemora els 400 anys de la mort d’aquest personatge.

26/09/2023

47. Horitzó 2027: el futur de la Biblioteca

En aquest capítol del pòdcast et volem parlar de nosaltres, de la Biblioteca i del nostre futur. Eugènia Serra, la directora, ens explica què és el Pla Estratègic 2023-2027 de la Biblioteca de Catalunya i quins són els aspectes més importants que conté. A més, en la part final, descobrim com serà la nostra biblioteca en un futur no molt llunyà.

Foto de portada d'aquest capítol: Oriol Miralles.

07/09/2023

46. Patrimoni en moviment: el préstec de documents per a exposicions

Sabies que la Biblioteca de Catalunya cedeix cada any desenes dels seus documents per a ben bé una vintena d’exposicions, nacionals i internacionals? En aquest capítol del pòdcast, Núria Flix, coordinadora de la gestió de préstec per a exposicions, ens explica en què consisteix aquest servei de la Biblioteca i com s’organitza. A més, Carina Mirassó, una de les comissàries, ens explica què s’amaga al darrere de la mostra "Patrimoni en moviment", que del 31 de juliol al 16 de setembre es pot veure a l’Espai Zero de la Biblioteca.

11/07/2023

45. La precocitat en la música: els nens i les nenes prodigi

A final del segle XIX i durant les primeres dècades del segle XX, a Catalunya vam tenir una sèrie de músics que van destacar per la seva precocitat. En aquest capítol del pòdcast ens fixem en els casos d’Isaac Albéniz, Alícia de Larrocha, Joan Manén, Eduard Toldrà, Esmeralda Cervantes i els germans Carlos i Giocasta Kussrow Corma. Descobrim algunes curiositats relacionades amb el seu talent musical, i també parlem d’alguns documents interessants sobre aquest tema que podem trobar a la Biblioteca de Catalunya. Aquest capítol el fem amb la companyia de Pilar Estrada, Montse Molina i Soledad Sánchez, de la Secció de Música de la Biblioteca.

Imatge de portada d’aquest capítol: Els germans Corma.

03/07/2023

44. Les activitats de la Biblioteca en imatges. Els reportatges fotogràfics

Amb la companyia del fotògraf Ricard Marco, parlem dels reportatges fotogràfics de les activitats que duem a terme a la Biblioteca de Catalunya. Tot i que tenim registres de reportatges ben bé des dels inicis de la Biblioteca, en aquest capítol ens fixem sobretot en l’etapa més recent, la compresa entre 1990 i l’actualitat. Com són aquests reportatges? Què s’hi pot veure? Es conserven totes les imatges? Podem consultar aquest material? Aquestes i altres qüestions troben resposta en aquest capítol.

Foto de portada d’aquest capítol: Oriol Miralles

20/06/2023