You are at: Home / Visit us / Exhibitions / L'últim Centelles
L'últim Centelles

Agustí Centelles

Start date: 01/03/2010 End date: 06/04/2010

Place: Espai Zero de la BC

Timetable: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h, i dissabtes de 9 a 14 h

Enmig de la polèmica sobre l'arxiu fotogràfic Centelles, el Dr. Ricard Vinyes decideix donar a la Biblioteca de Catalunya un fotomuntatge fet pel fotògraf l'any 1983 >> amb motiu de l'homenatge dedicat a Karl Marx durant la Festa de Treball, l’esdeveniment político-festiu més important dels anys vuitanta a Catalunya, en el qual durant tres dies se celebraven debats, recitals multitudinaris, mostres gastronòmiques preparades per les agrupacions comunistes, exposicions i actuacions. 

L’encàrrec, fet pel mateix historiador a Centelles, consistia a exposar en un dels llenguatges fotogràfics de la propaganda dels anys trenta –el fotomuntatge– alguns rostres del marxisme i del comunisme catalans: des del simple agitador –Valdés– fins a l’organitzador de la nova economia en plena revolució –Ruiz Ponsetí–, o del lideratge polític nacional –Comorera–, fins a la tradició sindical –Vidiella. Agustí Centelles va acceptar de bon grat aquella proposta; al capdavall, ell formava part d’aquesta tradició que analit-zava, denunciava i actuava per canviar la desigualtat imperant al seu país i al món. Aquest va ser l’objectiu essencial del fotoperiodisme de l’època.

Un acte de benvinguda a la nova peça és aquesta mostra que relaciona el marc polític dels anys trenta, l'evolució del reportatge gràfic i l'avenç tecnològic. La comercialització de la Leica va donar mobilitat i rapidesa als reporters, que buscaven informar d'una manera propera i realista. Els diaris i les revistes van introduir la fotografia com un element indispensable de la notícia. 

La selecció és d’una quarantena de peces: llibres, diaris i fotografies que es conserven a la BC, on ha quedat enregistrat el testimoni d'una generació de fotoperiodistes. El fotomuntatge >>, particular per la seva història, per les dimensions i per la tècnica emprada, passarà a engrandir el fons fotogràfic de la BC, que supera les 100.000 unitats. 

Audiovisual de l'exposició

Descàrrega el tríptic de l'exposició

Return