You are at: Home / Visit us / Exhibitions / Joan Fontcuberta, tots els colors del camaleó. Art i ètica de la traducció.
Joan Fontcuberta, tots els colors del camaleó. Art i ètica de la traducció.

Start date: 16/01/2023 End date: 20/02/2023

Place: Espai Zero

Timetable: Dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes de 9 a 14 h.

Commissioners: Judit, Laura, Cristina, Joan i Mireia Fontcuberta Famadas

Tríptic   Vídeo

Goethe no va escriure el Faust… - Documents

Joan Fontcuberta, traductor i escriptor - Documents

Tots els colors del camaleó - Documents

JR renega en català!!! - Documents

El professor que ensenyava, aprenia i gaudia - Documents

Participació a diferents jornades i congressos - Documents

Un reconeixement merescut - Documents

Joan Fontcuberta i Gel (Argentona, 1938 - Barcelona, 2018) fou un destacat traductor literari. Pioner en la traducció audiovisual al català i professor durant gairebé quaranta anys a la Facultat de Traducció i d’Interpretació de la Universitat Autònoma de Barcelona, va deixar un llegat de més d’un centenar de traduccions de l’alemany i de l’anglès, una bona part de les quals d’obres cabdals de la literatura universal.

Aquesta exposició és un breu recorregut per la seva trajectòria vital i professional que vol mostrar el seu compromís per contribuir a la normalització de la llengua i la cultura catalanes després de la dictadura i l’aportació que hi va fer, per la qual va rebre diversos premis i el reconeixement de la crítica, la professió i els lectors.

En paraules del premi Nobel José Saramago, «Els escriptors fan la literatura nacional i els traductors fan la literatura universal». L’exposició, que pren el títol de l’assaig de Joan Fontcuberta Tots els colors del camaleó, en què comparava «aquest rèptil saure» amb el traductor per «la propietat de canviar de color segons el medi en què es troba, és a dir, d’adaptar-se a cada situació», vol ser un homenatge i una reivindicació del seu llegat, d’una vida dedicada a la traducció.

Return