Menú superior





Ets a: Inici / Visita'ns / Notícies / La Biblioteca de Catalunya i la Biblioteca Nacional de España col·laboren per a la preservació del domini .cat




La Biblioteca de Catalunya i la Biblioteca Nacional de España col·laboren per a la preservació del domini .cat

10/08/2022

Gràcies a la col·laboració entre les institucions, s'ha guardat per primera vegada a l'Arxiu de la Web Española per a la seva preservació el domini .cat, referent de la cultura i la llengua catalana a Internet.

La Biblioteca de Catalunya, pionera a l'arxiu web a Espanya, manté un projecte creat l'any 2005, conegut com a PADICAT, per a la captura, preservació i difusió de l'arxiu web de Catalunya.

La Biblioteca Nacional de España, dins dels seus objectius de preservar el patrimoni documental independentment del tipus de suport, va crear l'any 2009 l'Arxiu de la Web Española per guardar la informació i la documentació que es distribueix a internet.

El llistat complet de dominis registrats en el .cat és de més de 68.000, però aproximadament un 35% d'aquests no tenen contingut. Dels 44.000 dominis amb contingut que han estat recollits, el 77 % s'han guardat íntegrament, mentre que un 23 % han superat els 150 MB d'informació, límit establert habitualment per a aquest tipus de recol·leccions d'espectre ampli. El contingut guardat suposa un total de 2,5 TB d'informació. Per guardar els continguts de la web, la BNE treballa amb un programari de recollida automàtica, NetarchiveSuite (creat per la Biblioteca Real de Dinamarca), que utilitza 71 dispositius que rastregen la Web i guarden els continguts i la informació dels enllaços que es troben.

La recol·lecció del domini .cat està en la línia de les recol·leccions massives que la BNE du a terme anualment dels dominis .es i .gal. La captura i preservació a llarg termini del patrimoni documental en línia és avui una àrea imprescindible per a les institucions de la memòria i, donada la seva complexitat i abast, requereix la col·laboració institucional i, en general, de tots els sectors implicats.

Tornar