Menu más alto





Estás en: Inicio / Pòdcast de la BC


Right menu

Archivo

Mo Tu We Th Fr Sa Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Pòdcast de la BC

13. Els primers enregistraments sonors. Dels cilindres de cera als discos instantanis

En aquest episodi descobrim alguns dels tresors sonors més antics que es conserven a la Biblioteca de Catalunya. És el cas d’un enregistrament de final del segle XIX, fet a la Fonda Oriente de Còrdova. Expliquem què són els cilindres de cera, quan es va presentar el fonògraf d’Edison a Barcelona o quina banda de música va enregistrar els primers discos a casa nostra. Un podcast fet amb la col·laboració i l’assessorament de Margarida Ullate i Estanyol, cap de la Unitat de Sonors i Audiovisuals de la Biblioteca.

01/02/2022

12. L’arxiu històric de l’antic Hospital de la Santa Creu

Sabies que l’Hospital de la Santa Creu, situat durant més de 500 anys a l’edifici on actualment té la seu la Biblioteca de Catalunya, va ser durant molts segles el més important de Barcelona i Catalunya? I sabies també que molta de la documentació d’aquesta institució es conserva encara avui a la Biblioteca? Del contingut d’aquest arxiu històric ens en parla Reis Fontanals, doctora en Història Medieval i durant molts anys arxivera de la Biblioteca de Catalunya.

18/01/2022

11. Les postals de Nadal

Arriba Nadal i ho celebrem amb un episodi especial del nostre pòdcast dedicat a un element molt característic d’aquestes dates com són les felicitacions nadalenques. Descobrim la rica col·lecció de postals de Nadal que es conserven a la Biblioteca, quines són les més antigues, d’on neix aquesta tradició i quina evolució ha tingut al llarg dels anys. Ens hi ajuden Roser Insenser i Montse Sanchiz, de la Unitat Gràfica de la Biblioteca.

14/12/2021

10. Els fons personals

Anna Gudayol, cap de la Secció de Manuscrits, i Rosa Montalt, responsable de la Secció de Música, ens parlen en aquest episodi de què són els fons personals i quin tipus de documents i materials hi podem trobar. A la Biblioteca de Catalunya conservem els “papers” d’un gran nombre d’intel·lectuals i figures rellevants del nostre país. Aquí te’n descobrim alguns i també com hi podem accedir.

30/11/2021

9. La digitalització i la preservacio digital

En aquest episodi tractem de quins criteris se segueixen a l’hora de digitalitzar els diferents documents per part de la Biblioteca de Catalunya. Ens en parla Paquita Navarro, responsable de la Unitat de Digitalització. També descobrim, de la mà de Karibel Pérez Villalba, la coordinadora dels Serveis Informàtics de la Biblioteca, què és COFRE, el repositori digital on van a parar totes aquestes digitalitzacions. Finalment, Marta Riera ens parla de PADICAT, el projecte digital que ella coordina i que conserva la memòria digital de Catalunya pel que fa a les pàgines web.

16/11/2021

8. L'Arxiu Històric de Ràdio Barcelona

És el fons radiofònic més antic de l’Estat, i la Biblioteca de Catalunya conserva l’etapa que va des de la seva creació, l’any 1924, fins al 1994. Però, quin tipus de documents sonors conté? I de quin volum d’àudios estem parlant? Es pot consultar tot? De tot plegat en parlem amb Margarida Ullate i Estanyol, la directora de la Unitat de Sonors i Audiovisuals de la Biblioteca. Ah! I sentim també alguns exemples d’aquest ric arxiu sonor.

02/11/2021

7. El Taller de Restauració

Aquesta vegada ens traslladem de la seu del carrer Hospital fins a l'edifici que la Biblioteca de Catalunya disposa al carrer de Villarroel, núm. 91. Allà hi trobem el Taller de Restauració, un àmbit de la Biblioteca poc conegut per al gran públic, però molt important en tot allò relacionat amb la preservació i conservació dels documents. Del Taller i de la seva feina com a restauradores ens en parlen Lourdes Ferrer i Emma Lucas.

19/10/2021

6. La biblioteca a l’abast de tothom

En aquest episodi et parlem dels serveis a l’usuari que ofereix la Biblioteca de Catalunya, els presencials i els virtuals. Des dels avantatges que ofereix el carnet de la Biblioteca, fins a les visites guiades i el servei de reproducció de documents. A més, ens fixem en el procés de digitalització de documents que vam engegar ja fa uns quants anys i en alguns projectes digitals en què la Biblioteca hi participa, com ARCA, la MDC o RACO. De tot plegat ens en parla Marga Losantos, la responsable del Servei d'Accés i Obtenció de Documents.

05/10/2021

5. Els fons fotogràfics

La fotografia també té el seu espai a la Biblioteca de Catalunya. Són milers i milers de documents, de totes les èpoques i formats, que descobrim plegats de la mà de Sílvia Ferrer, directora de la Unitat Gràfica de la Biblioteca, i de Maria Mercè Riera, responsable de la secció de fotografies. A través d’aquest episodi ens endinsem en aquest ric patrimoni, que és a l’abast de tothom, no només dels especialistes.

21/09/2021

4. Les revistes humorístiques

Aquesta vegada ens fixem en les revistes d’humor que es van publicar a Catalunya entre els anys 1841 i 1939. Publicacions en català i en castellà, entre les quals destaquen títols com Lo Pare ArcàngelLo Noy de la MareLa FlacaLa Campana de GràciaLa Esquella de la TorratxaPapitu¡Cu-cut!El Be Negre… Parlem d’aquestes i d’altres revistes, i també de l’Hemeroteca de la Biblioteca de Catalunya, amb Maria del Tura Molas i Pepa Bagaria.

20/07/2021