Jornades sobre el Patrimoni Sonor i Audiovisual
2018





Ponents

Montserrat Bailac Puigdellívol

Documentalista. Responsable de l'Arxiu històric de TV·

Treballa de Documentalista a TV3, Televisió pública de Catalunya, des de 1986 i en els últims 20 anys s’ha especialitzat en la recerca d’imatges d’arxius per programes de caràcter històric i documentals basats en materials d’arxiu. Fruit d’aquest treball ha consultat arxius fílmics nacionals i estrangers, públics i privats, d’organitzacions i particulars. Professora en diferents màsters, cursos d’estiu i universitats sobre temes relacionats amb els arxius audiovisuals, història local i video, conservació i anàlisi de les cintes de video i arxiu i televisions locals. Articles sobre els arxius   d’imatges a les televisions, la recerca en programes de tv i la funció de la televisió en la recuperació del patrimoni fílmic.

Mariona Bruzzo Llaberia

Cap del Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya

Graduada en Història de l’Art per la UB, Màster de museografia i museologia per la Universidad de Alcalá de Henares i graduada per l’ESCAC. Tot i que els seus inicis es vincula a la televisió, exercint de càmera, muntadora, i realitzadora, i al cinema, en el camp de la direcció artística, és a la Filmoteca de Catalunya a on ha desenvolupat la seva activitat professional. Des del 2002 és la responsable de l’Àrea de Conservació, per passar a ser la Cap del Centre de Conservació i Restauració el 2013. Durant aquests anys totes les seves actuacions han estat guiades per la seva voluntat d’equiparar el cinema als estàndards d’actuació del Patrimoni Cultural; explorant, desenvolupant i implementat principis, protocols i actuacions propers a altres institucions de patrimoni cultural, especialment els museus, però adaptant-los a les particularitats del fet cinematogràfic. Així, va   implementar a l’Arxiu de la Filmoteca, el mateix sistema de gestió dels museus de Catalunya, el DAC; per més endavant passar al Mobydoc, sistema utilitzat per La Réunion des musées nationauxs a França. Finalment el 2011, la Col·lecció Fílmica va ser declarada Patrimoni Cultural Català.

Montse Català Freixa

Cap del Departament de Documentació de TV3 i Catalunya Ràdio

Diplomada en Biblioteconomia i Documentació per la Universitat de Barcelona (UB) i Llicenciada en Documentació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). A partir de 2015 és cap del Departament de Documentació de TV3, Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio. Anteriorment, treballa al Departament durant més de 25 anys com a responsable de l'Àrea d’Esports, establint criteris i metodologia, finalitzant notícies i esports, i planificant i organitzant recursos humans, més tard també fent aquesta tasca amb l’Àrea d’ Informatius al mateix departament. Ha impartit l’assignatura de Documentació a la Llicenciatura de periodisme a la   Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), participat com a professora a diversos Màsters d’arxivística.

Eulàlia Garcia Franquesa

Cap de col·leccions del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Llicenciada en Biologia, especialitat Zoologia per la Universitat de Barcelona (1987). Doctora en Ciències del Mar per la Universitat Politècnica de Catalunya   (1996). Conservadora de la col·lecció de vertebrats (1995-2011), Cap de col·leccions des de 2011.

 

Eli Gras

Artista, editora i gestor cultural

Artista sonora i visual, en l'actualitat es centra en tasques de luthierisme experimental i la improvisació lliure fent concerts, xerrades, tallers i edicions singulars. És també presidenta i editora de La Olla Expréss, segell discogràfic de continguts experimentals i documentals, a més de directora del Festival Nonologic.

David Iglésias Franch

Cap de Secció de Documentació Fotogràfica i Audiovisual de l'Ajuntament de Girona

Llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i en Documentació per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Diploma de postgrau en Noves Tecnologies per a la Gestió l’Accés a la Informació, per la Fundació Politècnica de Catalunya de la UPC. Des de 2002 ha realitzat diverses accions formatives i de divulgació sobre gestió de fons fotogràfics i àmbits relacionats, per a diferents col·lectius professionals del sector de la documentació, per a diferents universitats i també per a públics d’altres àmbits professionals. Actualment és coordinador i professor del Postgrau de Gestió, Preservació i Difusió d’Arxius Fotogràfics (ESAGED – UAB). En l’àmbit internacional, és President del Grup de Treball de documents fotogràfics i audiovisuals del Consell Internacional d’Arxius (des de 2016). És membre del consell executiu de l’associació International Consortium for Photographic Heritage (Photoconsortium) en qualitat de conseller especialista en fotografia (des de 2014)

Andrés Lewin-Richter Osiander

Director Ejecutivo y Secretario Phonos  Fundación Privada

Cofundador del laboratorio Phonos en 1974, sigue al frente del mismo como   secretario y director ejecutivo de la Fundación Phonos. Su obra es  fundamentalmente electroacústica dedicando una gran importancia a la música  mixta instrumental-electrónica

Blanca Martínez

Cap de l'Àrea d'Arxiu en Parlament de Catalunya

Diplomada en Biblioteconomia i Documentació (UB), llicenciada en Història (UAB) i Postgrau en Gestió de Documents Electrònics (UAB). Està vinculada al Parlament de Catalunya des de 2002, primer com a arxivera i posteriorment com a Cap de l’Àrea d’Arxiu. Ha exercit de docent a la Universitat Pompeu Fabra.

Eloïsa Matheu de Cortada

Col·laboradora del  Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Llicenciada en Biologia per la Universitat de Barcelona (1979). Després d’un   període a la Càtedra de Vertebrats treballant en Ictiologia i Cetologia, i sempre   interessada més pel treball de camp i mostreig, aviat comença a enregistrar el cant dels ocells i d’altres grups faunístics. Als anys 90, crea el segell discogràfic   Alosa amb el qual publica guies sonores d’identificació del cant dels ocells, amfibis, mamífers i insectes. Realitza viatges per a la captura de sons de la natura tant a Europa com a altres regions del món, que dona a conèixer a través del catàleg de publicacions d’Alosa, de nombroses audicions, conferències, programes de ràdio, sonoritzacions d’exposicions i centres d’interpretació. Ha col·laborat en treballs científics en el camp de la bioacústica, imparteix tallers i sortides per aprendre a identificar els ocells d’oïda, per practicar l’escolta del paisatge sonor i d’iniciació a   l’enregistrament. Actualment col·labora amb el Museu de Ciències Naturals de   Barcelona desenvolupant un ambiciós projecte de digitalització i dinamització de la Fonoteca.

Sergi Montes Oliva

Responsable de sistemes d’informació i tecnologia de l'Ateneu Barcelonès

Responsable de sistemes d'informació i tecnologia a l'Ateneu Barcelonès i membre del grup de treball de Programari Lliure del COBDC. Darrerament ha   col•laborat com a professor en el Màster en Documentació Digital (UPF) i en el Màster en Cercadors (UPF), així com a diversos cursos del COBDC i altres institucions. Llicenciat en Història (UAB), Diplomat en Biblioteconomia i Documentació (UB), Llicenciat en Documentació (UB) i Màster en Gestió de Continguts Digitals (UB). Interessat en àmbits com la preservació digital o la implementació de software lliure per a la gestió de continguts digitals.

Imma Navarro i Molleví

Cap de l’Àrea d’Imatges, Gràfics i Audiovisuals de l'Arxiu Nacional de Catalunya

 Llicenciada en Història per la Universitat de Barcelona, màster d’arxivística i postgraduada per l’escola d’arxivística en Gestió de documents electrònics.  L’any 1993 va ingressà al cos d’arxivers de la Generalitat de Catalunya i des d’aquell moment treballa a l’Arxiu Nacional de Catalunya, on s’ha encarregat, com a cap de l’Àrea d’Imatges, Gràfics i Audiovisuals, de la recerca i recuperació de fons de documentació no textual, especialment fotogràfics i gràfics, però també sonors i audiovisuals que, pertanyents al patrimoni català es trobin en perill de conservació.

Ramon Saball Balasch

Coordinador d’Arxius Judicials de Catalunya

Llicenciat en Geografia i Història, especialitat en Història medieval (UB), màster en Arxivística (UAB) i postgraduat en Govern i gestió pública a la societat de la informació (UPF) i en Gestió de Documents Electrònics (UAB). Arxiver del cos d’arxivers de la Generalitat de Catalunya vinculat als arxius judicials, des del 2009 és coordinador d’Arxius Judicials de Catalunya, del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

Pio Michele Pellizzari

Direttore Fonoteca nazionale svizzera

Studied musicology, roman philology and French literature. He was a scientific collaborator for musicology at the libraries of the Universities of Lausanne and Fribourg (Switzerland) elaborating musical inheritance and producing catalogues of musical works. He taught music at the state secondary school of Fribourg and was scientific librarian at the University of Fribourg, establishing the sound archives for the University. In 2003/04 he has been invited professor at the University of Zürich.
Since 1998, he is director of the Swiss National Sound Archives; board membre of the National Museum of Switzerland; and since 2005 Vice-President of IASA and chair of the Training &Education Committee,which he founded.

Adela Pujolà Martíne

Responsable de documentació de La   Xarxa Audiovisual Local

Llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona (1996) i en Documentació per la UOC (2012). Xarxa Audiovisual Local. Responsable de   documentació (del 2005 a l’actualitat). MediaPro, productora Audiovisual. Documentalista audiovisual al Fòrum Barcelona 2004 (2004).Media Park, productora Audiovisual. Departament de Documentació Informativa dels Canals Temàtics (2000-2004). Beca de doctorat fruit d’un conveni entre l’UAB i la Filmoteca de Catalunya per a la catalogació de fons fílmics (2000).

Anna Ramos

Coordinadora de Ràdio Web MACBA

Llicenciada en periodisme. És la responsable del projecte de ràdio en línia Ràdio Web MACBA, del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), i co-responsable del segell discogràfic Alku, una plataforma multidisciplinar activa des de 1997. Sota aquests dos paraigües ha desenvolupat projectes, instal•lacions i cicles que inclouen música per a ordinador, àudio generatiu, síntesi, pensament contemporani i altres àrees relacionades.

Pau Saavedra Bendito

Tècnic d’arxius audiovisuals del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona

Llicenciat en Història de l’Art per la Universitat de Girona (UdG) i llicenciat en Documentació per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Des de l’any 2001 treballa com a tècnic d’arxiu al Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona, especialitzat en documents audiovisuals. És autor del llibre Los documentos audiovisuales. Qué son y cómo se tratan (Trea, 2011) així com de diversos articles, i ha realitzat diverses accions formatives relacionades amb l’àmbit dels arxius audiovisuals.

Francesc Sánchez Mata

Tècnic de l’Àrea de fons d’imatges, Gràfics i Audiovisuals de l’Arxiu Nacional de Catalunya

Llicenciat en història per la Universitat de Barcelona, Graduat Superior en Arxivística i Gestió de Documents per la Universitat Autònoma de Barcelona, i Postgrau en Gestió, Preservació i Difusió d’Arxius Fotogràfics per la Universitat Autònoma de Barcelona. Tècnic de l’Àrea de fons d’Imatges de l’Arxiu Nacional de Catalunya des de l’any 2007.

Margarida Ullate i Estanyol

Directora de la Unitat de Sonors i Audiovisuals de la Biblioteca de Catalunya

Directora de la Unitat de Sonors i Audiovisuals de la Biblioteca de Catalunya des del 1996. Prèviament, havia exercit de bibliotecària a la Biblioteca Bergnes de las Casas i a l’Arxiu del Gran Teatre del Liceu. El 1994 fou contractada per la Cambridge University Library per inventariar el fons personal del compositor Robert Gerhard. Ha estudiat el grau professional   de piano a l’Acadèmia Marshall i és llicenciada en Documentació per la   Univeristat de Barcelona. El 2006 va cursar el postgrau en “Gestió d’Empreses en la Indústria de la Música” a la UPF. És membre de l’Asociación Española de Documentación Musical (AEDOM) i de la International Association of Sound and Audiovisual Archives (IASA).