El modernisme i el noucentisme són moviments de referència en la cultura catalana actual que no necessiten presentació. Les personalitats creadores i emprenedores de finals del segle XIX i del primer quart del segle XX van situar Catalunya dins d’Europa. El sector editorial havia agafat una empenta inusitada amb els nous mitjans d’impressió, i les masses socials, cada vegada més alfabetitzades, començaven a absorbir amb celeritat les publicacions periòdiques. Les revistes es convertiren en el mitjà de comunicació més àgil perquè permetien presentar uns continguts breus i actualitzats que interaccionaven amb el dia a dia de la gent.

És en aquest context que a Catalunya els autors i els artistes se serviren de les revistes, uns per difondre la seva obra, altres per donar-se a conèixer, molts per informar de les tendències europees, els pensadors i polítics per exposar les seves tesis i ideologies, etc. Les revistes es produïren en quantitat i moltes en una gran qualitat gràfica. Les imatges, de vegades en color, captivaven el públic que hi accedia.

Al sí de l’exposició, trobarem de manera latent, l’homenatge al centenari de la Mancomunitat de Catalunya que tant va tenir a veure amb la normalització i consolidació de tot aquest gran desenvolupament.

Les revistes catalanes van néixer, van viure i van contribuir a un període excepcional. L’exposició ens permetrà veure en un únic conjunt, una àmplia selecció de revistes emblemàtiques catalanes, que visqueren el modernisme, com Pèl & Ploma; el noucentisme, com D’ací i d’allà; i les primeres avantguardes, com Trossos.

S’hi han inclòs revistes artístiques, literàries, il·lustrades, manuscrites, humorístiques, acadèmiques, oficials i alguna d’ especialitzada; acompanyades en algun cas d’altres documents que estan vinculats a l’àmbit o a la revista, els quals es troben als fons de la Biblioteca de Catalunya. Es tracta doncs de gaudir novament d’aquestes obres i de divulgar-les a les noves generacions.