Menú superior

Ets a: Inici / Fons i col·leccions / Tresors de la BC / Luz, Periódico Quincenal, Arte Moderno
Luz, Periódico Quincenal, Arte Moderno

Coberta del primer número corresponent a la segona etapa (segona setmana d'octubre 1898)

Coberta del primer número corresponent a la segona etapa (segona setmana d'octubre 1898)

Autors: M. del Tura Molas (Hemeroteca)

Luz, dins del món hemerogràfic, és una manifestació palpable de la força innovadora dels modernistes, principalment en la vessant del disseny gràfic.

Publicació esvelta i refinada començant pel seu format molt allargat, 365mmx155mm, que manifesta clarament la voluntat de canvi respecte de la cultura heretada, és la primera d’aquest moviment que incorpora una gran varietat de tipografies i composicions de text agosarades. Es considera la precursora de les revistes Quatre Gats (1899), Pèl & Ploma (1899-1903) i Joventut (1900-1906).

Fundada per Josep Maria Roviralta i Dario de Regoyos, conté nombroses col·laboracions del propi Josep Maria Roviralta, que signa de vegades amb els pseudònims A.L.de Baran i José Mª Blanca. Entre els col·laboradors literaris trobem: Santiago Rusiñol, Enric de Fuentes, Jaume Massó i Torrents, Josep Alarden, Joan Maragall i Adrià Gual. Entre els il·lustradors apareixen: Isidre Nonell, Eveli Torrent, Ricard Opisso i Alexandre de Riquer, Miquel Utrillo, Jaume Pahisa, Ramon Pichot i Josep Pichot.

Destaca el número especial dedicat al pintor francès Puvis de Chavannes amb motiu de la seva mort.

Entre d’altres, va publicar la traducció dels primers capítols de La España Negra de Verhaeren amb il·lustracions de Regoyos, la traducció és del mateix Regoyos.

Tornar