Estàs a: Il·lustració i còmic / Il·lustradors / Benejam, Marino

Benejam, Marino

(Ciutadella, 1890 – Barcelona, 1975)

Historietista


Format a l’Escola de Llotja, va decidir ser historietista malgrat l’oposició paterna. L’any 1934 va presentar els seus dibuixos a l’editor Joaquín Buigas, qui el va acceptar, iniciant d’aquesta manera una col·laboració llarga i definitòria del que seria l’estil gràfic de la revista TBO fins al seu tancament seixanta anys més tard. Al començament de la seva trajectòria professional destaca el personatge de Melitón Pérez. Tanmateix, el seu gran èxit arribà amb La familia Ulises, sèrie nascuda l’any 1944 que mostrava les peripècies domèstiques d’un família de la baixa burgesia catalana. No va deixar mai de dibuixar episodis per a aquesta sèrie, tot i que ho va combinar amb els que realitzava per a Las aventuras de Eustaquio Morcillón y Babalí, sèrie protagonitzada per un caçador i el seu ajudant africà, que tingué menys popularitat que La familia Ulises. Benejam també dibuixà moltes historietes curtes i algunes entregues de la sèrie Los grandes inventos de TBO, a més de desenvolupar una carrera com a il·lustrador de llibres i quaderns didàctics, contes infantils, cartells i joguines. Signava habitualment Benejam, però també Marino, Ferrer, Rino i Bene.

Viquipèdia

Tebeosfera

Humoristan

Més informació sobre l'obra produïda


TBO

Dibuixos a la tinta signats, amb anotacions per a la publicació, esbossos, maqueta i làmines dels dibuixos originals a tinta per a la sèrie Grandes Inventos del TBO, Familia Ulises i altres.


Localització:  Biblioteca de Catalunya
Inventari / descripció

TBO

3 dibuixos a tinta de Las aventuras de Eustaquio, La Familia Ulises i Melitón Pérez; i 1 dibuix a tinta i color d'una portada. Anys quaranta, cinquanta i seixanta del segle XX.


Localització:  Martín Zabala, José Luis

TBO

2 dibuixos a tinta dels anys seixanta.


Propietari: Col·leccionista privat

TBO

63 dibuixos a tinta de la Familia Ulises i Eustaquio, dels anys 60 del segle XX.


Propietari: Col·leccionista privat

Originals

33 dibuixos a tinta, d'entre la dècada del 40 i 60 del segle. XX, alguns dels quals per al TBO


Propietari: Col·leccionista privat