Menú superior

Ets a: Inici / Serveis / Préstec / Préstec interbibliotecari
Préstec interbibliotecari

Informació per a usuaris amb carnet BC

Informació per a usuaris d'altres biblioteques

Informació per a biblioteques i centres externs

Informació per a usuaris amb carnet BC 

Descripció

Aquest servei permet als lectors amb carnet en vigor demanar a altres biblioteques documents originals i reproduccions que no estiguin disponibles a la Biblioteca de Catalunya ni tampoc a les universitats catalanes mitjançant el servei gratuït de préstec consorciat (PUC).

Totes les peticions, sempre per a fins d’investigació, es poden tramitar entre biblioteques de Catalunya, d’Espanya o de l’estranger.

→ Si no disposeu de carnet en vigor però voleu demanar documents a altres biblioteques i consultar-los a la Biblioteca de Catalunya, aneu a l’apartat Com fer-se el carnet.

Accés

Plataforma de préstec interbibliotecari: https://bnc.gtbib.net/menu_usuario.php?centro=BC&&idioma=ca

Si és la primera vegada que utilitzeu la plataforma, encara que ja tingueu el carnet de la BC caldrà que us doneu d’alta. Rebreu la contrasenya en menys de 24 hores (dies laborables).

Si heu utilitzat prèviament el servei de préstec interbibliotecari és possible que la BC ja us hagi donat d’alta, podeu comprovar-ho introduint el vostre correu electrònic i fent clic a Recordar contrasenya.

També hi podeu accedir des del catàleg "Explora la BC" subcatàleg CCUC/PUC, fent clic al botó de “Préstec Interbibliotecari”; omplint aquest formulari o bé fer-ho des del Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya. En aquest cas, caldrà que seleccioneu la Biblioteca de Catalunya per accedir al servei.

Material que podeu demanar

Qualsevol tipus de material i format que no es trobi a la BC ni estigui disponible a altres universitats catalanes mitjançant el servei PUC (préstec universitari consorciat).

Cada biblioteca té la seva pròpia política de préstec i per tant alguns materials poden estar exclosos de circulació, com els fons de reserva, els materials fràgils i/o valuosos, les obres de  referència, les publicacions periòdiques i les tesis manuscrites.

Si el préstec no es possible, podeu demanar una reproducció d’algunes pàgines en lloc del préstec del document original.

Com fer la petició?

Si hi accediu des de la plataforma de préstec interbibliotecari heu d’introduir el vostre correu electrònic i la contrasenya. Vegeu accés.

Una vegada estigueu identificats, feu clic a “Demanar un document”.

Introduïu el màxim de dades possibles per facilitar el processament de la sol·licitud. És important incloure en la sol·licitud l’ISSN o ISBN i l’any d’edició. Si no coneixeu l’any podeu posar un interrogant.

Us informarem del cost de la petició abans de cursar-la.

Si ja coneixeu el preu i hi esteu d’acord, podeu indicar directament al camp notes la quantitat que accepteu.

Si hi accediu directament des de la icona del catàleg, les dades s’incorporaran de forma automàtica un cop us hagueu identificat.

Temps d'arribada

El temps d’espera depèn de la institució a la qual es demana el llibre. De mitjana els documents demanats a una biblioteca membre del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) triguen uns 7 dies, els que provenen d’altres biblioteques espanyoles poden trigar entre 15 i 30 dies, termini que es pot allargar en el cas de biblioteques estrangeres. Aquest temps no depèn de la BC i en cap cas es pot garantir.

En el cas de reproducció d’articles de revista o part de llibres trameses electrònicament el termini es redueix. En aquest cas el temps de recepció dependrà del mitjà de tramesa que utilitzi la biblioteca subministradora.

Us avisarem per correu electrònic quan el material estigui disponible.

Recollida i pagament

Els documents originals s’han de consultar exclusivament dintre de la Biblioteca de Catalunya. El cost varia i restarà condicionat a les tarifes de la institució on es demani el document. Els preus més habituals són:

PRÉSTEC D'ORIGINALS

 

De biblioteques membres del CSUC

De biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya 

1 €

De biblioteques associades i col·laboradores del CSUC i biblioteques públiques de l’Estat espanyol

9 €

De la Red de Bibliotecas Universitarias Españolas REBIUN

17€

De biblioteques estrangeres

Segons subministrador (mínim 16€, habitualment 24-32 €)

CÒPIES DE DOCUMENTS

 

De biblioteques i membres associats i col·laboradors del CSUC

0.15 € (per pàgina) + 1€ despeses de gestió

De biblioteques espanyoles

7-9 € (per article)

De biblioteques estrangeres

Segons subministrador, habitualment 7-10€ per article)

Quan el document arribi a la BC us avisarem per correu electrònic.

Els documents de préstec interbibliotecari es recullen al taulell general.

Allà us donarem la factura que haureu d’abonar al taulell de reprografia i després podreu consultar el document. Consulteu els horaris i calendari actualitzats al web.

En el cas de les reproduccions rebudes en paper el funcionament es similar. Us avisarem per correu electrònic de l’arribada i podreu recollir el material i fer el pagament en el taulell de reprografia.

En el cas de les reproduccions digitals, us enviarem un pressupost previ i quan rebem el pagament us facilitarem les reproduccions per correu electrònic.

Condicions de consulta i préstec

Els documents s’han de consultar dintre de la Biblioteca de Catalunya. El termini de préstec dependrà de la biblioteca subministradora.

Contacte

Per a més informació podeu contactar preferentment per correu electrònic a pib@bnc.cat o bé al telèfon 932 702 730 (ext. 84013163/3164)

Informació per a usuaris d'altres biblioteques

Descripció

Si voleu demanar un document del fons de la BC i consultar-lo a la vostra biblioteca de referència, no el podeu sol·licitar com a usuaris particulars, sinó que és la vostra biblioteca que ha de fer la petició directament, d’acord amb les condicions establertes en l’apartat Informació per a biblioteques i centres externs

La BC realitzarà les gestions directament amb la vostra biblioteca, no amb vosaltres.

Informació per a biblioteques i centres externs

Descripció

La Biblioteca de Catalunya presta documents del seus fons a altres institucions que ho necessitin amb finalitats d'investigació.

Accés

Plataforma de préstec interbibliotecari: https://bnc.gtbib.net/menu_usuario.php?idioma=es 

Si és la primera vegada que accediu al servei, caldrà que us doneu d’alta amb el formulari d’alta de centres. Rebreu la contrasenya en menys de 24 hores (dies laborables).

Si heu utilitzat prèviament el servei de préstec interbibliotecari és possible que la BC ja us hagi donat d’alta, podeu comprovar-ho introduint el correu electrònic del centre i fent clic a Recordar contrasenya.

També hi podeu accedir des del catàleg de la BC, fent clic al botó de “Préstec Interbibliotecari”; omplint aquest formulari o bé fer-ho des del Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya.

Material que podeu demanar

Qualsevol document que aparegui en el catàleg Explora la BC amb la política de préstec “Es presta”

Les obres excloses de préstec i que en el catàleg indica “no es presta” són:

Totes les obres impreses o editades amb anterioritat a 1901.

  • Totes les obres del fons de reserva de la BC i de l'Arxiu Maragall.
  • Totes les obres amb valor històric, artístic o artesanal.
  • Les publicacions periòdiques (diaris, revistes , butlletins...).
  • Llibre i revistes de mides grans (foli i gran foli).
  • Documents enregistrats en suports fora de mercat, fràgils o especials (microformes, vinils, vídeos Betamax...)
  • Les obres de referència general (enciclopèdies, diccionaris...).
  • De les obres impreses entre 1901 i 1958, totes les que no en consti un duplicat.
  • De les obres de la bibliografia catalana posteriors a 1958, totes les que no en consti un duplicat. Les reimpressions descrites com a tals al catàleg es consideraran duplicats.
  • Documents que no pertanyin a les categories anteriors, que pel seu estat físic, a criteri del personal de la BC, necessitin ser especialment preservats.

Com fer la petició

Si hi accediu des de la plataforma de préstec interbibliotecari heu d’introduir el vostre correu electrònic i la contrasenya. Vegeu accés.

Una vegada estigueu identificats, feu clic a “Demanar un document”.

Introduïu el màxim de dades possibles per facilitar el processament de la sol·licitud. És important incloure en la sol·licitud l’ISSN o ISBN i l’any d’edició. Si no coneixeu l’any podeu posar un interrogant.

Us informarem del cost de la petició abans de cursar-la.

Si ja coneixeu el preu i hi esteu d’acord, podeu indicar directament al camp notes la quantitat que accepteu.

Si hi accediu directament des de la icona del catàleg, les dades s’incorporaran de forma automàtica un cop us hagueu identificat.

També hi podeu accedir omplint aquest formulari.

Temps d'entrega

La BC es compromet a tramitar les peticions de reproducció i préstec interbibliotecari en 3 dies hàbils i informar de les possibles incidències .

Els documents s’envien per missatgeria a les institucions membres del CSUC i a les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya i per correu postal a la resta d’institucions.

Tarifes i pagament

Veure tots els preus

 

Estat espanyol

Estranger

Deixats per la BC

10,00 €

20,00€

Demanats per la BC

1,00 € + cost tramesa + factura del centre que cedeix el document

1,00 € + cost tramesa + factura del centre que cedeix el document

Exempcions

Queden exempts de l'aplicació dels preus de préstec interbibliotecari els préstecs dels  fons propis de la BC sol·licitats per les biblioteques membres del CSUC i les del Sistema de lectura Pública que tinguin servei de valisa, així  com per l'IEC per als seus programes d'investigació.

Per a la resta d’institucions, s’accepta el pagament per targeta de crèdit Visa, Mastercard o Maestro, transferència bancària o gir postal. També s’accepten bons IFLA (IFLA Vouchers).

Condicions de consulta i préstec

El període de préstec és de 30 dies naturals a partir de la data de sortida, prorrogable 30 dies més. La biblioteca peticionària ha de retornar els documents dins d'aquest termini, degudament empaquetats. L'usuari pot sol·licitar a la seva biblioteca la pròrroga abans que s'exhaureixi el termini del préstec.

La biblioteca peticionària es fa responsable dels documents prestats per la BC i que el document no surti de les seves instal·lacions.

Cas de pèrdua o robatori

En cas que no es retornin els documents, per pèrdua o robatori, o que es retornin malmesos, el sol·licitant del préstec haurà de substituir-los per altres exemplars de la mateixa edició. Si es tracta de documents exhaurits, l'usuari haurà de substituir-los per exemplars de característiques similars. Fins que això no es compleixi, no es podran sol·licitar documents en préstec.

Contacte

Per a més informació podeu contactar preferentment per correu electrònic a pib@bnc.cat o bé al telèfon 932 702 730 (ext. 84013163/3164)