Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Activitats / Presentació del llibre: Impremta i biblioteca a l’hospital militar de Montserrat (1936-1939)
Presentació del llibre: Impremta i biblioteca a l’hospital militar de Montserrat (1936-1939)

Coberta del llibre "Impremta i biblioteca a l'hospital militar de Montserrat"

Dijous 21 de setembre de 2023, a les 18:00h, a la Sala de la Caritat es presentarà el llibre Impremta i biblioteca a l’hospital militar de Montserrat (1936-1939), d’Àngels Rius i Bou. És un estudi on es dona a conèixer la instal·lació d’un hospital militar de l’Exèrcit de l’Est durant la Guerra Civil, primer a la Colònia Puig i posteriorment a Montserrat, conegut com a Clínica Z.

 S’hi explica la vida quotidiana d’artistes, sanitaris, soldats, treballadors, mossos d’esquadra, polítics, nens, refugiats i espies, que van compartir vivències dins del recinte de Montserrat.

A l’hospital militar s’hi va crear, per part de les Milícies de la Cultura de l’Exèrcit Popular de la República, una biblioteca de més de 300 volums adreçada a la formació ideològica i cultural dels soldats. Aquesta biblioteca va sobreviure a les polítiques de depuració posteriors a la guerra i restà conservada entre els fons de la Biblioteca de Montserrat. 

També s’explica la creació del desconegut segell editorial Ediciones del Comisariado del Ejército del Este, amb petites edicions de tipus polític, i les Ediciones Literarias del Ejército del Este. Ambdós segells foren creats pel poeta Manuel Altolaguirre. Destaca l’edició d’obres d’autors com Pablo Neruda, César Vallejo o Emilio Prados, que han esdevingut veritables edicions de bibliòfil. 

Una obra de recerca que presenta la vida cultural en un dels moments més convulsos de la història del segle XX, i que és un exemple extraordinari dels interessos culturals i de les lectures dels soldats durant la Guerra Civil. 

L’any 2021 es va realitzar una exposició a la Biblioteca de Catalunya https://www.bnc.cat/Visita-ns/Exposicions/Impremta-i-biblioteca-a-l-hospital-militar-de-Montserrat-1938-1939

Hi intervindran:

- Sra. Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya

- Dr. Josep Maria Solé i Sabaté, catedràtic d’història contemporània de la UAB

- Sra. Àngels Riu i Bou, bibliotecària i historiadora, autora del llibre

 

Entrada lliure. Aforament limitat.

Tornar