Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Barcelona, ciutat de setges
Barcelona, ciutat de setges

Data inici: 13/09/2018 Data final: 15/10/2018

Lloc: Espai Zero

Comissariat: Concepció Isern i Esther Gassol

La Biblioteca de Catalunya acull l’exposició Barcelona, ciutat de setges. Es tracta d’una mostra dels mapes que es guarden a la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya sobre els diferents setges militars que ha patit la ciutat de Barcelona i la seva representació cartogràfica.  

L’especial situació geogràfica de Catalunya, enmig de dos dels estats més importants d’Europa, a partir de la fi de l’edat mitjana, la va convertir sovint en camp de batalla. Barcelona, com a capital d’aquest país que ha lluitat de manera reiterada per mantenir les seves institucions, ha sofert l’embat d’aquests estats en funció de llurs canviants interessos geopolítics.

Les accions militars i, en especial, els setges que va patir Barcelona des de 1651 fins a 1823 van donar peu a una elevada producció de gravats i mapes que recullen aquests esdeveniments històrics. El setge més rellevant va ser el de 1714, que fou també l’últim gran setge fet a una ciutat europea, ja que les muralles d’origen medieval a partir d’aquell moment van deixar de garantir la protecció i defensa dels seus habitants, degut a la potència cada cop més forta de l’artilleria. De la derrota d’aquell onze de setembre de 1714, en va néixer la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya, com un recordatori de la pèrdua de les llibertats catalanes.

Entrada lliure.

Tríptic de l'exposició

Vídeo

Tornar