Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Diàleg de la literatura catalana amb el món. PEN Català, 90 anys
Diàleg de la literatura catalana amb el món. PEN Català, 90 anys

Data inici: 13/03/2013 Data final: 10/04/2013

Lloc: Espai Zero

Horari: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h; dissabtes, de 9 a 14 h

Comissariat: Carme Arenas, PEN Català

Anna Gudayol, Biblioteca de Catalunya

El PEN Català va ser fundat el 1922, només un any després que es fundés a Londres el PEN Internacional per contribuir a acostar les nacions i els escriptors, després de l’experiència traumàtica de la Primera Guerra Mundial. Ha estat i és una plataforma de presència i de projecció internacional de la nostra llengua i de la nostra literatura.

La seva trajectòria ha caminat en paral·lel amb la història del nostre país. El PEN Català ha treballat i continua treballant en tot el territori lingüístic per vetllar per la llibertat d’expressió en l’àmbit de l’escriptura. A través del Programa Escriptor Acollit dóna suport als escriptors perseguits o empresonats, i acull aquells que han de deixar la seva pròpia terra pel sol fet de mantenir-se ferms en el dret d’expressar-se lliurement.

També exerceix la vigilància a favor dels drets lingüístics, sobretot de les llengües minoritàries. En aquest sentit, el PEN Català ha treballat intensament per impulsar accions tan importants com la Declaració Universal dels Drets Lingüístics (1996), o el Manifest de Girona (2011).

Una altra de les tasques que vertebren l’existència del PEN és la promoció de la lliure circulació de les idees a través del diàleg intercultural. El PEN Català desenvolupa el programa de traduccions VISAT, i dóna notícia de l’activitat literària catalana al món mitjançant la revista Catalan Writing.

Al llarg d’aquests 90 anys d’existència, el PEN Català ha exercit la diplomàcia cultural de Catalunya arreu. Per dir-ho amb paraules de Carles Riba, un dels primers presidents, ‘Fem d’ambaixadors intel·lectuals de Catalunya’.

Tríptic 

Vídeo

Tornar