Menú superior





Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / El teatre del cos. Dansa i representació a la Corona d'Aragó. Traces medievals i pervivències.




El teatre del cos. Dansa i representació a la Corona d'Aragó. Traces medievals i pervivències.

Data inici: 09/02/2016 Data final: 05/03/2016

Lloc: Espai Zero

Horari: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 9 a 14 h.

Comissariat: Raül Sanchis Francés, Licia Buttà i Francesc Massip Bonet

Els territoris de l’antiga Corona d’Aragó presenten una notable riquesa patrimonial en relació amb la dansa. Són significatius els vestigis artístics, documentals i festius que han perviscut des de l’edat mitjana ençà on el ball és protagonista. Aquestes traces, resultat d’un remarcable mestissatge cultural, mostren una originalitat creativa, una gran interacció entre diferents territoris i la presència de diverses realitats socioculturals.

A partir de l’expansió mediterrània dels segles XIII i XIV, la Corona catalanoaragonesa esdevingué una cruïlla geopolítica i social que també cristal·litzà en l’aspecte artístic i iconogràfic i en la documentació històrica, literària, musical i coreogràfica. Les tradicions líriques trobadoresques i joglaresques occitanocatalanes, franceses, andalusines i castellanes, la influència dels mestratges de dansa italiana, així com les coreografies representatives dels gremis urbans, les pràctiques rituals cristianes o les performances rurals constitueixen algunes de les contribucions que se situen a l’origen de la corèutica d’aquests territoris.

Fruit de tot plegat, avui dia encara perviuen una apreciable quantitat de manifestacions festives arrelades en les pràctiques coreomusicals i representatives que es perfilen a la llum de les traces artístiques medievals.

ProduccióMuseu Etnològic de BarcelonaUniversitat Rovira i VirgiliGrup Internacional de Recerca Consolidat LAiREM (Literatura, Art i Representació a la llarga Edat Mitjana) i Grup Internacional de Recerca ICONODANSA(Iconografia de la Dansa a l'Edat Mitjana).

Amb el suport deAgència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca, Biblioteca de Catalunya, Departament de Filologia Catalana (URV)Departament d'Història i Història de l'Art (URV)Ministerio de Economia y Competitividad.

Autors: Licia Buttà, Lenke Kovács, Francesc Massip Bonet, Raül Sanchis Francés, Maria del Mar Valls Fusté.

ImatgesManuscrit 1 ; Manuscrit 2 ; El teatre del cos

Tall de so explicatiu de l'exposició

Tríptic

Vídeo

Tornar