Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Guillén. Màgia a l'espai escènic
Guillén. Màgia a l'espai escènic

Cartell de l'exposició

Data inici: 21/04/2021 Data final: 26/09/2021

Lloc: Museu d'Història de Catalunya

Horari: De dimarts a dissabte de 10 a 19 h. Dimecres, de 10 a 20 h. Diumenges i festius, de 10 a 14.30 h,

Comissariat: Pilar Parcerisas

Guillén, dibuixant satíric, pintor i escenògraf de trajectòria llarga i fecunda, és un creador visual al servei de les arts de l’espectacle i de la crítica social i política. Els seus dibuixos publicats a la premsa constitueixen una crònica gràfica del que ha succeït a l’Estat espanyol, a Catalunya i a la ciutat de Barcelona des de la Transició democràtica fins avui.

Ha estat un renovador del llenguatge escènic i dels seus components: objectes, artefactes, figurins, caracterització, màscares, espai escènic. Contrari a la idea de l’escenògraf com a decorador, Guillén busca el concepte d’obra d’art total, en què la forma, el color, els objectes, el mobiliari i el vestuari es transformen en virtut del que demana la dramatúrgia a cada moment. Hi afegeix trucs manuals, ginys mecànics o virtuals que renoven l’escena, impacten en l’espectador i creen un efecte màgic i sorprenent. 

Guillén innova l’aparell teatral fent ús de la festa popular de llarga tradició a Catalunya, esllanguida i oblidada durant el franquisme. Com fa l’avantguarda, torna als orígens, aposta per la innovació i projecta el passat cap al futur. Al costat de la cultura popular, l’art del segle xx és una de les fonts més fèrtils de la seva inspiració: Picasso, Léger, Schlemmer i els ballets suecs.

Els primers ajuntaments democràtics volen recuperar el carrer com a espai festiu després que el franquisme en prohibís i en restringís l’ús. El Costumari Català de Joan Amades s’erigeix en la font originària de la tradició que cal vestir de modernitat. Guillén serà un innovador del teatre de carrer, amb l’actualització de les comparses, carnavals i figures de l’entremès popular. 

Des de 1992 l’art de Guillén va associat a diverses obres de teatre i òperes de Comediants que han circulat arreu del món. Els darrers anys ha desenvolupat una obra pictòrica, reflex de les qüestions que planteja la història de l’art de tots els temps.

Web de l'exposició

Nota de premsa

Tornar