Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Guinjoan, ara i aquí
Guinjoan, ara i aquí

Data inici: 09/01/2013 Data final: 10/03/2013

Lloc: Espai Zero

Horari: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 9 a 14 h.

Comissariat: Teresa Fonts i Rosa Montalt
Secció de Música de la BC

Punts cardinals, Células, Pentágono, Magma, Diagramas, Prisma, Croquis, Diferències, Vectoriel, Resonàncies, Nexus, Genoma, Sincrotró... Podria semblar una relació de títols de treballs científics. Lluny d’això, corresponen a títols de l’obra musical del compositor, pianista i director Joan Guinjoan i Gispert (Riudoms, 1931).

La relació entre música i ciència es fa evident en l’obra de Guinjoan. No tant sols es visualitza en els títols de les seves composicions sinó també en el compromís amb el moment que viu; en l’interès per aplicar el coneixement per tal d’evolucionar amb plena llibertat, sense condicionants repetitius, sense limitacions pel futur; i en el treball constant en la recerca de contrastos tímbrics i rítmics, que defineixen una textura musical amb segell propi.  

Tanmateix trobem d’altres títols de caràcter sensitiu i emocional: Musique intuitive, Sistemàtic, Tensió-relax, Improvisación, Ambient, Màgic, Divagant, Horitzó, Tensió, Diferències, Trama... 

Uns i altres conviuen en paral·lel al llarg de quasi cinquanta anys de composició. Tots ells, responen al tarannà mediterrani alhora que cartesià del seu creador, tal i com es defineix ell mateix. Emoció i raó, estímuls i càlculs, impulsos i meditacions... tots plegats, conformen un corpus musical ben singular.

GUINJOAN ha arribat fins AQUÍ fidel a les seves conviccions. I ARA, la Biblioteca de Catalunya reviu el seu treball. Els documents d’aquesta mostra exemplifiquen els seus vuitanta anys, acabats de complir, i permeten celebrar públicament la donació del seu fons personal a la Biblioteca.

Joan Guinjoan, es pot capicuar. Ara i aquí, aquí i ara. El resultat és el mateix: Guinjoan en essència.

Tríptic

Vídeo

 

Fragments musicals

Ab origine
Tensión-Relax
Gic 79
Neuma
Acta est fabula
Verbum (Genoma in musica)
Sincrotró Alba - Moderato (final)
Sincrotró Alba - Calmo
Sincrotró Alba - Agitato

Tornar