Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Ignasi Agustí i la ciutat convulsa
Ignasi Agustí i la ciutat convulsa

Data inici: 11/04/2013 Data final: 07/05/2013

Lloc: Espai Zero

Horari: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes de 9 a 14 h

Comissariat: Josep Casals, Isabel Gàlvez i Anna Nicolau
Secció de Manuscrits

Des de la naixença en una família burgesa barcelonina l’obra literària es troba unida íntimament a Ignasi Agustí (Lliçà de Vall, 1913 - Barcelona, 1974). De jove la vocació literària el féu partícip de la vida cultural catalana dels anys trenta i després emprengué una activitat periodística professional, independent del franquisme, bé que tributària de la ideologia oficial.

Entre les aportacions d’Agustí hi ha la fundació i direcció primera de la revista Destino i el premi literari Eugenio Nadal, de reconegut prestigi. Agustí publicà, a més, nombrosos articles periodístics amb una gran riquesa de consideracions literàries i històriques sota diferents capçaleres (Destino, La Vanguardia, El Español, Triunfo, Tele/eXprés, Tele/Estel, etc).
La memòria literària de Barcelona quedaria coixa sense l’obra novel·lística d’Ignasi Agustí. Els dos primers títols del cicle La ceniza fue árbol (Mariona Rebull i El viudo Rius) han estat incorporats a la memòria col·lectiva com un testimoni de l’experiència vital dels fabricants que impulsaren, enmig de convulsions socials, la industrialització del país. Aquest èxit va propiciar fins i tot una versió cinematogràfica (Mariona Rebull, 1947) i una sèrie televisiva posterior (La saga de los Rius, 1976-1977).
Acabada de publicar Mariona Rebull, agost de 1944, Azorín escriu que “Por fin, tenemos un novelista”. Aquest clima positiu per l’obra no priva Ignasi Agustí de certa ponderació: “La conmoción, creo yo, no era debida al hecho literario. Por lo menos no era debida simplemente a eso. Aquéllas eran unas circunstancias especiales en la vida de la ciudad, y contribuyeron a dar a Mariona Rebull toda su aureola”.

Tríptic

Vídeo

Reproduccions de cartes

Tornar