Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / JOAN MANÉN, el cavaller ben trobat
JOAN MANÉN, el cavaller ben trobat

Data inici: 19/04/2021 Data final: 28/05/2021

Lloc: Espai Zero

Horari: De dilluns a divendres de 10 h a 14 h i de 15 h a 19 h, i dissabtes 24 d’abril, i 8 i 22 de maig, de 10 a 14 h

Comissariat: Rosa Montalt, Secció de Música de la BC

Vídeo de l'exposició

1. El retrat - Documents

2. La paraula - Documents

3. El ressò - Documents

4. L'edició - Documents

5. L'obra musical - Documents

6. La sardana - Documents

«La riquesa de les col·leccions i els fons personals és extraordinària i màgica; extraordinària, pel contingut i el volum dels documents conservats, alguns de ben curiosos; i màgica, per les dades i les històries portadores de nous horitzons que giren al voltant del personatge, en aquest cas del compositor i violinista Joan Manén».
Així es presentava aquesta exposició homenatge al mestre Manén dins el programa general de la temporada 2021 organitzada per l’Associació que porta el seu nom. I és ben cert. Els documents que formen part d’aquests fons i col·leccions són fascinants, en especial els originals preservats fora de l’arxiu del propi Manén, els materials semblants però no idèntics, els documents emprats en l’edició musical, els relacionats amb els concerts dels anys 50-60 i els nombrosos retrats professionals, ja siguin fotografies o dibuixos, que evidencien el caràcter i la fortalesa del personatge.
La diversitat dels fons Joan Manén custodiats a la Biblioteca de Catalunya permet disposar d’un coneixement general, així com mostrar algunes singularitats no tan sols del món manenià sinó també del món bibliogràfic, documental i històric.
Manuscrits, impresos i materials sonors ofereixen una gran varietat de registres i infinitat de matisos que revelen un tarannà, un entorn i una època. Tots ells conviden a l’estudi aprofundit i a la interpretació constant de Manén perquè aporten llum a la seva figura i a la seva obra.
El recorregut per les sis vitrines que vesteixen aquest espai ens apropa a la semblança, el context, el treball d’edició i l’obra musical. Clou la mostra un conjunt de documents relacionats amb la sardana El cavaller enamorat que ha inspirat el títol de l’exposició. Perquè Manén mai va deixar de ser un veritable cavaller apassionat, amb un estendard replet de projectes i reptes titànics que, essent ben trobat al segle XXI, continua amb la seva determinació vers el patrimoni musical.

Tríptic

Tornar