Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / L'ARCA: instal·lació performativa
L'ARCA: instal·lació performativa

Data inici: 14/01/2016 Data final: 05/02/2016

Lloc: Espai Zero

Horari: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 9 a 14 h.

Comissariat: Josep Asunción i Gemma Guasch (Asunción + Guasch)

Asunción+Guasch són els artistes visuals Josep Asunción (Barcelona, 1963) i Gemma Guasch (Barcelona 1966). Des de 1995 treballen junts com a parella artística i també dinamitzant projectes col·lectius que sovint busquen una resposta participativa dels assistents, com els darrers Projecte escolta (amb l’ICIP), Vulnerables (amb l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat) o Desdir per dir (amb Eumo/Cafè Central). Els darrers deu anys treballen en el work in progress Kenosi, que inclou accions performatives com ara Arca (al Museu Molí Paperer de Capellades i ara a la Biblioteca de Catalunya), Vishnudha (a la Fundació Espais, Girona) o Ajna (al Centre d’Art Santa Mònica, Barcelona).

En aquesta ocasió, ens presenten el projecte l’ARCA, instal·lació performativa, el qual forma part del treball en procés que sota el nom de Kenosi,  venen desenvolupant els artistes Asunción+Guasch durant els darrers anys. Consisteix en una instal·lació a la Biblioteca de Catalunya, com a  exposició temporal a l’inici de l’any 2016 amb una acció performativa que es celebrarà dimarts 19 de gener de 2016 a les 20h.

L’exposició

Del 14 de gener al 5 de febrer de 2016, a l’Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya s’instal·la una gran arca de paper (510x350x250cm.) suspesa en l’aire mitjançant una estructura interna. En les seves parets s’hi projecta un text poètic d’Antoni Clapés. Al costat es reprodueix el vídeo enregistrat a Capellades l’any 2010 i alguns elements plàstics que acompanyen la casa, així com un text explicatiu. De la instal·lació a Capellades es va editar un cartell numerat i signat pels artistes i el poeta, amb la maqueta retallable de l’arca; traslladant, així, l’objecte arca més enllà de les parets de l’espai expositiu. Aquest cartell estarà, en aquesta ocasió, també disponible i es regalarà als assistents a la performance.

La performance

El dia 19 de gener de 2016, a les 20h, la instal·lació passarà a ser un dispositiu performatiu, de tal manera que es veurà modificada: el text s’anirà buidant de mots per la participació activa dels assistents a l’acció. En aquest buidar-se, que és físic, el text es refà una vegada i altra, lliurant-se als participants, alliberant-se de les parets que el contenen i el fan visible. A mesura que desapareixen els mots, apareixien nous poemes, que acabaven desapareixent per tal de fer-ne aparèixer de nous... La paraula - llum, atrapada en el paper, s’esborra del seu suport físic per a perdre’s en l’espai (projectant-se per les parets, mobiliari i assistents dins la sala) i el temps. Durant la performance, alguns dels poetes participants també diran poemes.

Tríptic

Dossier de premsa

Imatge ARCA

Vídeo

Tornar